Суши Спешъл сет 58 броя

Видове суши

При първото посещение на суши ресторант винаги изниква въпроса „Какво да поръчам?”. Каквото и предварително проучване да е направено по темата, най – добре запознаването с различните хапки да бъде „на живо”, т.е. да се опитат всички основни видове. Най – добрата поръчка в този случай е на голям комбо суши сет, в който има суши хапки от основните видове:  хосомаки, урамаки, сурими, футомаки. Добре е в сета да присъстват и различни пълнежи – зеленчукови, местни и смесени за да може да се опитат всички комбинации.

Съществуват много различни видове суши. Това се дължи на приспособяването на традиционната източна храна към местните традиции, както и на експериментите на готвачите. Разделението на типовете суши е основно по начина на приготвяне на рулото. Основните типове са няколко:

Най – лесният за приготвяне и един от най – разпространите видове суши е хосомаки. Хосомакито е тънко, малко рулце (дебелината му е около 2-3см.) с ориз, различни по вид плънки и завита с нори (кора от сушени водорасли).

Футомаки – много прилича на хосомаки суши, но плънката му е съставена от няколко различни вида например риба и зеленчуци.

Урамаки – един особено вкусен вид рулце. При него плънката е завита в кора нори в сърцето на хапката, а оризът е разположен отвън на плънката. Отвън може да бъде поръсено със сусам.

Темаки – вид суши, при който се поднася не руло, а конусовидно завит лист нори, пълен с ориз и риба или зеленчуци по избор.

Страхотен вкус и неповторимо съчетание на риба и ориз това е нигири. Тези апетитни хапки представляват оризова основа с парче риба отгоре. Рибата може да бъде различен вид: сьомга, скарида, риба тон, калмар.

Няколко от неособено популярните и по – специализирани видове са:

Гункан Маки – е малко по – нестандартен вид. Гункан Маки е комбинация от лист нори, обвиващ здраво оризова основа и различен по вид завършек.

Оши – странно звучащото „пресовано суши“ е една феерия от топящ се в устата ориз и различни видове пълнеж. Името му идва от това, че оризът и пълнежът един след друг се поставят в дървена кутия и се притискат с капак. След това полученото хомогенно голямо калъпче се нарязва на парчета. Тук както и във всички останали видове суши пълнежът може да бъде зеленчуков или рибен. Рибен поради важната причина, че в суши изкуството почти не присъстват традиционни меса, а основно морски деликатеси.

Изключително специфично, но много интересно и вкусено, особено за запалените любители на суши културата е сашимито. Суши от вида сашими – това е чисто филе, което може да бъде както от разнообразни видове риба, така и от морски дарове. Филето е нарязано на парчета, поднесено с подправки  и гарнирани със зеленчуци.

Ако желаете да опитате невероятни суши вкусове, можете да видите нашето меню и да си направите резервация в нашите ресторанти!