Суши традиции

Суши - естетика и насладаИзящество на формата, естетическа наслада за окото и вкусова приказка за небцето. Така може да се опише суши кухнята. Уникалната смесица от простота на приготвяне и чистота на съставките правят сушито една от най – любимите и популярни кухни в целия свят и всичко това се дължи на строгите суши традиции.

Станало популярно в Япония през 19-ти век, сушито е традиционна храна векове наред. Приготвяно е първо в град Едо – днешният японски град Токио. От там идва и традиционното наличие на риба и рибни продукти в сушито – градът е разположен на прекрасно място точно до морето и няколко реки.

Съставките

Суши не е просто смесица от вкусове, а вековна традиция. Първоначално е било смес от ориз и сурова риба, но по – късно е развито до изключителна вкусова феерия.

Оризът е базовата съставка на сушито, а традицията казва, че най – вкусно се приготвя с оризов оцет, който да добави допълнителна плътност на вкуса.

Четирите силно изразени сезона в страната обуславят и традицията да се хапва това, което природата предлага в най – пресен вид в момента. Традиционната японска храна е изключително силно свързана с пресните сезонни зеленчуци и плодове. Те активно присъстват и при приготвянето на суши. Суши майсторите спазват тази традиция, защото по този начин се пресъздава една от основите на суши кулинарията.

Рибата за суши винаги се избира от най – чистото и крехко месо. Японската традиция повелява за суши да се използва сезонна риба – независимо дали е речна или морска. В суши кухнята се използва всичко – сьомга, риба тон, сурими, раци, скариди, октопод. Очарователния морски обитател – известен като фугу или риба балон е истински деликатес в суши кухнята. Симпатягата фугу е отровна и именно заради това за приготвянето на този вид суши готвачите трябва да притежават специален сертификат и солиден опит.

В страните далеч от Япония някои готвачи експериментират с местни видове риба.

Хранене в суши бар или ресторант

Интересна тенденция, която не е особено разпространена на Запад – суши се консумира основно в суши барове, без да има меню. Задължително е всяко парче суши да се хапва на веднъж. Ако това не е по силите на клиента може да помоли готвача да направи хапките по – малки, но хапката не бива при никакво положение да се разрязва с нож.

Друг важен момент свързан със суши традицията е напълно изключеното смесване на уасаби и соев сос в една купичка. Ако сте на гости в Япония може да опитате да хапвате суши с пръсти, като внимателно вземате хапката, топите я в соев сос и я поставяте в устата си. Но това е традиция останала в Страната на изгряващото слънце. В останалата част на света е прието да се използват клечки. С пръсти е напълно неуместно да се яде единствено суши сашими.