Съдове за поднасяне на най – популярните храни от японската кухня

Японската кухня – традиции в приготвянето, поднасянето и консумацията

Японската кухня пази своите традиции от векове. Храната и начинът на приготвянето и, поднасянето, консумацията. Всяко едно от тези неща има своя особеност и последователност. Сред най – красивите и интересни неща от японската кухня са чиниите и купите, в които се поднасят ястията. В източната кухня често се използват различни видове купички, което не е толкова разпространено в западната. Ето в какви съдове се поднасят основните видове храни от японската кухня.

Ястия от ориз

В продължение на над 2000 години, оризът е най – важната храна за японците и основа на японската кухня. Макар че през последните десетилетия настъпват промени в цялостния начин на хранене на японците и спадът в консумацията на ориз, той продължава да бъде един от основните продукти в Япония и днес. Повечето ястия приготвяни от ориз се поставят в дълбоки купички, като сушито и оризовите топки онигири прави изключение. Сред силно разпространените оризови гозби са: Донбури – в купичка се поставя сварен ориз и отгоре се покрива с месо, риба или зеленчуци по избор; Каре райсу; Пържен ориз; Очазуке; Окаю.

Морска храна

Японската кухня използва хиляди несходни видове риба: морска, океанска, речна, езерна, ракообразни животи. Приготвянето и консумирацията им е по различни начини като сурови, сушени, варени, печени, пържени или задушени. Сашмито е сурова риба, която се консумира с уасаби и соев сос. Поднася се в леко вдлъбната чиния с правоъгълна форма. Yakizakana – печена на скара риба, сервира се в плитка правоъгълна чиния, подобна на плато.

Японска кухня с нудъли

Нудълите са японски ястия, които се ядат в цялата страна. Ястията с нудъли са изключително широко разпространени в Япония, сервират се и топли, и студени. В основната си част направени с нудъли храни се поднасят в купички, но ястия като Соба и Сомен се поднасят в чинии. Останалите по широко разпространени нудълс специалитети се сервират в купичка: Удон, Рамен, Якисоба.

Набе ястия

Набе или горещо гърне са ястия, които обикновено се приготвят на масата. Типичните продукти, които се поставят в това блюдо са зеленчуци, китайско зеле, гъби, морски дарове, месо. Набе ястията от японската кухня имат множество вариации, които са в зависимост от региона, в който се приготвят. Набе се сервира във дълбоки кръгли тави, подобни на гърне, като ястието може да се консумира както директно от тавата, така и да се слага в чиния. Набе гозби, предпочитани от повечето хора са Оден, Сукияки, Шабу шабу, Чанко набе.

Местни ястия

Месото в Япония започва да се консумира повече едва след втората половина на 19-ти век. В днешно време има много ястия с месо, които предлага японската кухня: Якитори, Тонкацу, Якинику, Никудзяга, Тепаняки.

Соеви ястия

Соята е сред главните гозби в японската кухня. Ястия като тофу, мисо, натто са създадени от соеви зърна. В зависимост от типа хранителни продукти се използват и различни съдове за сервиране – мисо супата се поднася в купичка, но хийаяко в плитка правоъгълна чиния.

Ако сте голям фен на суши, тепаняки, и други източни специалитети може да прочетете следващата статия, в която ще научите повече относно традиционни подправки използвани в японската кухня.