Японска кухня

Тайни от японската кухня

Японска кухня – изтъкана от простота и прецизност. За Западните нации този начин на хранене все още не е достатъчно ясен. Символ на здравословното хранене, а и не случайно най – дълголетните хора живеят в Страната на изгряващото слънце.

Какво я прави толкова здравословна и популярна?

На първо място е идеята за приготвяне на самата храна. Японска кухня – тази кулинарна приказка залага изключително на простотата при приготвянето на всяко ястие. Оризът се приготвя като самостоятелна храна като вместо да се готви заедно с друг продукт се добавят само подправки.

Тази феерия от вкусове има особено изразена сезонност на ястията – в зависимост от това дали е пролет или есен вкусовете на трапезата се променят. Това не се отнася за най – традиционното японско ястие – оризът, който се консумира целогодишно. Друга много популярна японска храна са нудълс – оризови спагети. В съвременната японска кухня нудълсите може да се смесват с някакъв вид месо или зеленчуци.

Мнозина учени определят традицията на сервиране на храната като основополагащ за дълголетието на нацията. Прието е всяко ястие да се сервира в отделна купичка, а самата купичка да не бъде пълна до горе. По този начин японската кухня набляга на естетическата страна на храната, не толкова на количествената.

Древни тънкости

Традиция от много векове в готвенето на японците е сезонността на храните. В съвсем ранна пролет се хапват ястия от млади зелени зеленчуци – грах, бамбук, марули, спанак. Тези зеленчуци преминават минимална термична обработка. Месото, присъстващо в японската кухня е основно риба и морски дарове. Типичен елемент от незапомнени времена е мисо – паста, която се получава от ферментирала соя.

До днес е запазена традицията да се консумира соев сос. Историята му започва преди векове, но днес е най – добрият приятел и верен гост на масата при всяко хранене. Разбира се добре познатият в началото соев сос днес вече е с подобрени вкусови качества и разнообразен с нови видове.

Хапване без хляб! Интересен факт е, че в японската кухня почти не присъства хляб. Неговото място е заето от купичка ориз. За приготвянето на традиционни деликатеси от японската кухня са необходими три основни компонента: ориз, мисо и соев сос.

Смятана за една от най – здравословните кухни в света. При готвенето се залага на простота, стил и съвършенство. Храната се приготвя за да бъде наслада първо за очите, след това за стомаха. Рационалното използване на комбинация от сезонни зеленчуци, ориз и риба са тайната на дългия живот и сърцето на японската кухня.

Ако желаете да хапнете невероятно вкусна японска кухня, просто си направете резервация в Edo Sushi & Teppanyaki и опитайте вкуса на японската кухня!