Тепаняки

Тепаняки сосове

Тепанякито е едно интересно и много обичано блюдо от японската кухня, което печели много почитатели. В японски ресторанти по целия свят има тепаняки грилове, които радват окото и вкусовите рецептори на почитателите на вкусната храна. Много хора в света започват да се интересуват не само от консумацията на японска храна в ресторантите, но и за приготвянето и в домашни условия. Интересната тенденция не подминава и България. В последните години някои от големите вериги магазини за хранителни стоки започнаха да предлагат типични продукти за готвене на суши, тепаняки, мисо, салати.
Тепаняки като ястие е много лесно за приготвяне, но си има и своите специфики. При консумация в ресторант то се приготвя пред очите на клиентите и те могат да се докоснат до магията на грилваните зеленчуци и тънките, хрупкави парчета месо, така апетитно ухаещи на тепаняки масата. В днешни дни за почитателите на ястието се предлагат и домашни тепаняки грилове. Те са по – малки от тези в ресторантите, но пък са удобни. Има много ястия, които могат да се приготвят на тепаняки грил – от обикновен сандвич превърнат в кулинарно изкушение от най – висока класа до топящи се в устата месца, гарнирани с леко грилнати зеленчуци. За да бъде едно тепаняки ястие достатъчно вкусно то трябва да бъде поднесено с подходящият сос. В ресторанта сосовете се предлагат в менюто, но в домашни условия те могат да се направят по различни начини. Ето рецептите за няколко приятни тепаняки сосове:
Мисо сос – съставки: чаша соев сос, 3/5 чаша мисо паста, ½ чаша захар, ½ настъргана глава лук, ½ ябълка, 1 ½ супени лъжци сусамово масло, 1 с.л. настърган чесън, 2 с.л. изчистен сусам.
Как се приготвя: мисото се поставя в купа. След това към него се добавя захарта и се разбърква добре. После се добавят останалите подправки и се разбърква добре.
Сусамов тепаняки сос – съставки: 1/3 чаша соев сос, 3 с.л. мирин, 2 с.л. захар, 2 с.л. сусамово масло, 1 с.л. почистен сусам, 1 с.л. настърган чесън. Сосът се приготвя много лесно. В купа се поставят всички съставки и се размесват добре. Няма значение от поредността.
Джиндижифилов тепаняки сос – 1/3 чаша соев сос, 1/3 чаша саке, 2 с.л. захар, 2 с.л. растително олио, 1 с.л. настърган чесън, 1 с.л. настърган джинджифил. Всички съставки се смесват добре в купа, до получаване на еднородна смес.
Сладък сос за тепаняки: 1/3 чаша кетчуп, 3 с.л. мед, 3 с.л. сок от ананас, 3 с.л. растително олио, 1 с.л. соев сос. Първо в една купа се смесват много добре меда и кетчупа. След това се добавят и останалите съставки и се бърка до получаване на хомогенна смес.

Разкрийте още тайни от японската кухня

Тепаняки