Видове японски ресторанти

Едо Суши интериорЯпония е страна с хилядолетна култура и дълбоко вкоренени традиции, запазени векове наред. Заредена с красива природа, нерядко връхлитана от природни бедствия тази страна продължава да пази своите вековни обичаи. Дори в кухнята, съществуват обособени видове ресторанти. Разделението може да бъде по различни критерии – ценови, меню на кухнята и други. Например класификация по типове японски ресторанти според кухнята.

Суши ресторант – специализиран ресторант, в който се сервира само определеният вид храна. Посетителите сядат на бара или на малки масички. По света този вид японски ресторант е известен и като суши бар.

Кайтензуши ресторант – вид ресторант, подобен на суши, но малко по – евтин. В него предварително подготвени суши хапки се пускат по конвейерна лента, а клиентите си избират коя чинийка да вземат.

Soba-ya и Udon-ya – това са вид японски ресторанти, в които се предлагат всякакви видове нудълс. Може да се избира дали да са със зеленчуци, риба, сосове или други добавки. Не особено скъпи като ценови клас, но популярни основно в Япония.

Ramen-ya – японски ресторант, който няма превод на чужд език. Специализиран в приготвянето и сервирането на китайски вид нудъли. Тези нудъли се наричат рамен, от където идва името на ресторанта. Предлагат се във вид на супа, с различни по видове добавки, като най – популярната е лук.

Kare-ya – японски ресторант, предлагащ подправени с къри ястия, основно с ориз. Обикновено около него се намира и Ramen-ya заведение.

Gyudon-ya – този вид ресторанти са най – често срещаните и най – евтини за посещение ресторанти. В тях се предлага ориз, поднесен в купичка с някаква друга храна – например зеленчук или морска риба.

Yakitori-ya – японски ресторант за пилешки шишчета. Предлагат се всякакви видове шишчета с пилешко месо – крилца, бутчета, филе.

Okonomiyaki-ya – ресторант за палачинки. Най – общо казано, в това заведение за хранене се предлагат различни видове палачинки, приготвени от тесто за палачинки и зеле. Отгоре на палачинката може да се постави всичко – от уасаби до различни видове месо.

Tonkatsu-ya – ресторантът предлага пържени панирани свински котлети. С нарастване на туристите в този японски ресторант много често се предлагат и крокети, както и други подобни продукти.

Tempura-ya – в този японски ресторант, популярен основно в страната, може да се намерят всякакви видове храни приготвени с темпура панировка.

Unagi-ya – заслужено внимание към едно традиционно ястие – змиорката. Този японски ресторант предлага разнообразие от ястие със змиорка.

Teppanyaki-ya – това е специализиран японски ресторант, който предлага тепаняки кухня. Шеф готвачът увлича вниманието на зрителите в приготвянето на здравословна и много вкусна храна. В Япония, където е и родината на тепаняки кухнята този вид ресторанти са разположени основно в хотелите и влизат в категорията на по – скъпите заведения. За разлика от родната земя на тепанякито, по света масите за приготвяне на този вид храна са разположени в японски ресторанти със смесено меню.