Суши Хайвер от сьомга 2 броя

Вкусна рецепта за суши гункан маки

Гуанкан маки суши е едно интересно и много вкусно японско ястие. За неговото приготвяне не са необходими много съставки, но пък резултатът е изключително вкусен, а и красив.

Произход и типична форма на гуанкан маки суши

гуанкан маки е сравнително нов вид, който е създаден в един японски ресторант през 1941г. и се причислява към типа нигири. В буквален превод името означава „военен кораб“, поради овалната форма на хапката и приликата и с плавателния съд. В основата на хапката има топка ориз, която е обвита в кора нори. Образува се нещо подобно на кладенче с основа от ориз и стени от нори. Върху ориза са разполагат различни меки или фино нарязани съставки. Това може да бъдат стриди, миди, царевица с майонеза. Най – често срещаните гуанкан маки обаче са покритите с хайвер.

Гуанкан маки в домашни условия

Суши от вида гуанкан маки се прави изключително лесно в домашни условия. Изорът на съставките и приготвянето не отнемат много време, а резултатът е много вкусен. И така какви съставки са необходими за приготвянето на гуанкан маки:
– Предварително сварен и овкусен ориз за суши. Има различни рецепти за приготвянето му. Важното е да се намери правилната и след това да се практикува редовно;
– Кори нори;
– Хайвер от риба. Може да се използва Тобико – хайвер от летяща риба, хайвер от сьомга, херинга или корюшка.

Оформяне на хапките

Приготвянето започва с оформянето на корите нори. Кората се нарязва по дължина на ленти с ширина около 4 см. Предварително подготвеният ориз се взема с намокрена ръка, количеството е колкото топка за пинг-понг. Оформеното топче се поставя в центъра и около него се увива лентата нори. Краят на лентата се залепва с малко ориз. Така подготвената основа се покрива с предварително избраната съставка. Количеството на хайвера трябва да бъде не повече от една супена лъжица. Той не трябва да излиза от основата и не се притиска. Трябва да изглежда максимално естествено.
Може да се постави украса от тънко нарязани на половина парчета краставица, оформяйки декорация подобна на ветрило.

Пълнеж за гуанкан маки

След оформяне на основната част – оризът и кората нори вътре може да се поставят различни видове пълнежи. Освен най – често срещаният хайвер, има и множество други различни съставки. Такива са царевица с майонеза, пълнеж с рулца от раци, риби нарязани на дребни кубчета, авокадо, краставица. Много от видовете плънки са според вкуса на конкретния клиент, а идеите са хиляди. Най – важното е обаче основата да бъде стабилна и да се работи внимателно с всички продукти.

Още един интересен вид хапки – темари суши