Аспержи-с-дайкон

Вкусно веганско суши

Суши е много популярна храна в повечето страни по света. Въпреки много вкусните и апетитни рулца с риба и ориз, много почитатели на зеленчуците искат да си приготвят суши без месо. Ето защо в последните години се предлагат различни видове веганско суши. Така едновременно остава част от суши традицията в лицето на овкусения ориз, зеленчуците, но пък липсва рибата. Как може да се направи веганско суши у дома с продукти, които лесно се намират в повечето големи магазини? Ето една страхотна веганска рецепта.
Необходимите продукти са: ориз за суши, кори нори, краставица, морков, чушка и авокадо. Накрая резултатът ще бъде много красиви и вкусни урамаки рулца само със зеленчуци.

Начин на приготвяне на веганско суши

Първо се приготвя оризът за суши. Има изключително много рецепти за неговото готвене, които може да се използват, както и най – основните принципи на варене и подправки. Следва подготовката и приготвянето на зеленчуците.

Подготовка на краставицата

Най – добре е да се подбере вид краставица, която да бъде бедна на семена отвътре. Ако пък на пазара няма такава, семената може да се отстранят, защото не са необходими за приготвяне на веганско суши. Краставицата трябва да бъде добре измита и след това нарязана на ивици. Средната големина на лентата краставица за суши трябва да бъде около ½ см.

Подготовка на чушката

Това е най – лесният за подготвяне зеленчук. Първо се измива добре, след това се премахват семките. Нарязва се на ивици с ширина колкото тази на парчетата краставица. За да се запазят цели всички парчета от зеленчуците до поставянето им в суши рулцето е добре продуктите да се нарежат и подредят в широка и удобна чиния.

Подготовка на морковите

При използване на моркови за веганско или друго суши е задължително те да бъдат леко сварени или да са ал денте. Това се постига след като морковите за суши се обелят, нарежат подобно на краставицата и пуснат за 1-2 мин. във вряща вода. По този начин няма да бъдат твърди и хрупкави, но няма и да се сварят.

Подготовка на авокадото

Преди използването на авокадо във веганско суши, трябва да е ясно, че продуктът е зрял. След това е най – добре да се използва по стандартните начини – разрязване, премахване на костилката и нарязване на парчета, подобно на тези на краставицата. В много ресторанти за суши се използва по – зелено авокадо, но за домашно употреба е препоръчително да бъде по – зряло.
След като всичко е приготвено започва навиването на рулцата. На бамбукова подложка се поставя кора нори, върху нея малко ориз, върху ориза парчета авокадо, краставица, морков и чушка. Навива се на руло и след това отново се завива в ориз. Оризовата обвивка отвън може да се поръси със сусам например. И… веганското суши е готово!

Вижте още едно вкусно суши веганско изкушение.