История на корите Нори.

Суши Лаврак 2 брояСуши – изкусително и вкусно ястие, което има милиони почитатели във всички точки на света. Една от неизменните съставки на всички маки рулца суши е Нори. Норито е точно кората, която обвива Маки рулото, така че да се задържи плътно и в точен ред съставките на сушито. Корите нори се правят от ядливи водорасли. Готовият продукт прилича на лист хартия, но е тъмно зелен на цвят.

Откъде идва норито и как стига до сушито

Първоначално, терминът „нори“ е използван за название на водорасли. Едно от най – старите описания на Нори датира от 8-ми век. Преди да се включи в състава на сушито, Нори е ползвано във вид на паста. Съвременния вид на Нори – тънка кора е създадено в района Асакуса, днешно Токио, в периода, когато градът се е казвал Едо. Листата за суши са приготвяни по технология, подобна на тази по която се е правела хартията по това време. В английският език думата е спомената за първи път през 1796г.

Нори индустрията в Япония е в упадък след края на Втората световна война, когато страната се нуждае от всяка храна, която може да произведе. Упадъкът на норито се дължи на факта, че хората не успяват да разберат трите етапа от жизнения цикъл на растенията и за тях е загадка защо традиционните методи на отглеждане не работят.

Индустрията се съвзема когато британският психолог Кейтлийн Мери Дрю Бейкър проучва организми, растящи в морето около Уелс и добивани за храна както в Япония. Нейната работа е открита от японски учени, които прилагат методите и за засяване и отглеждане на растенията. В Япония Кейтлийн е наричана „Майката на морето“ и в нейна чест е издигнат паметник.

Корите за суши – Нори сега

През 21-ви век японската суши индустрия е немислима без Нори. А самите кори Нори започват да се ползван широко в САЩ, като вносът им е от Япония. Корите за суши са широко разпространени в азиатските магазини в САЩ.

Корите за суши се предлагат и България. Те могат да бъдат открити в специализирани щандове на големи вериги магазини и в специализирани такива.

Корите Нори се предлагат в три основни сорта. Сорт А са тъмни блестящи листа, характеризиращи се с равномерен цвят. Когато се гледат на светлина, корите то сорт А са плътни на цвят и по тях не се виждат петна. Те леко хрускат, но в никакъв случай не бива да се чупят при оформянето на руло. Сортовете В и С се отличават по цвят и консистенция. Цветът им обикновено е червен, като рядко преминава към много бледо зелено. На светлина цветът им не е толкова равномерен и наситен.

Ако се чудите в кои видове суши се използват корите Нори следващата статия е точно за вас.