японско или аериканско суши да похапнем

Какво суши да хапнем – Японско или Американско?

Родено в днешния си вид през 19-ти век, сушито бързо става популярно в целия свят. Превръща се в една основна част от хранителната индустрия не само в Япония, но и в САЩ. Пристигането на сушито в САЩ сблъсква традицията на Изтока с модернизма и бурно развиващия се Запад.

В съвременни дни много любители на сушито навсякъде по света възприемат апетитните малки рулца такива, каквито им се поднасят. Но! Една част от добилите популярност разновидности на суши хапките съвсем не са родени в Япония. Немалко от хапките са създадени в … САЩ.

Традиционни японски хапки суши

Маки суши – семпло, максимално близо до оригинала и обикновено с най – ниска цена. Основата на всяко такова суши е предварително смесен с оризов оцет, сол и захар. В добавка по избор може да има риба, краставица или авокадо. Тази очарователна вкусова комбинация се навива на руло с нори – кора от водорасли, нарязва се на парчета и се поднася с характерните суши подправки.

Най – популярните видови маки хапки са: футомаки, хосомаки, урамаки, темаки. Всяка една от тези малки апетитни Източни суши вкусотии си има своя специфика на приготвяне и характерни продукти. Най – често използваните меса за приготвяне на традиционно Японско суши са от сьомга, риба тон, змиорка, скариди и октопод.

Сушито в САЩ

Западните суши рулца се различават от традиционните за Япония по своето съдържание. Някои от най – популярните в България суши хапки като Калифорния и Филаделфия например са създадени в САЩ. Оригиналното Калифорния рулце се приготвя във вид урамаки – с ориза навън, а вътре в суши хапката се разполагат краставица, авокадо и рулца от раци.

Суши „гъсеница“ – няма нищо общо с насекомите, освен, че е зелено. Зеленото произхожда от авокадото, което обгръща горната част на суши хапката. Плънката отвътре може да бъде различна.

Суши „Дъга“ – много прилича на суши от вида Калифорния. Разликата е в това, че при сушито Дъга отгоре върху рулцето се поставят сашими резени от различни видове риба.

Суши рулца „Хавай“ – съвсем не учудващо този вид суши е най – популярен на Хавайските острови. Хавайското суши рулце съдържа консервирана риба тон, маринована тиква, предварително обработена риба тон, яйца и скариди на прах. Цялата тази вкусова феери, може да бъде гарнирана със сашими парчета риба или хайвер.

Филаделфия суши – тези хапки се срещат в целия свят, придобили са огромна популярност и същевременно са запазили своята американска същност. Една хапка суши Филаделфия има сьомга, крема сирене и краставица. Хапките могат да съдържат и обикновен или див лук – зависи от ресторанта и предпочитанията на готвача.