Суши Лаврак

Как да украсим чинията със суши?

Изкуството на суши не се изчерпва само с начина на приготвяне на храната. Както много пъти е ставало дума, традицията в Япония е свързана до голяма степен с подреждането на храната и начинът и на поднасяне. В основата на много от традиционните японски ястия включително суши е залегнала философията за това храната да нахрани първо окото, а след това стомаха. Именно за това е много важно не само какво е съдъжанието на чинията, но и как е декорирано и поднесено то. Когато става дума за украсяване на сашими, маки или друг вид е важно елементите да бъдат тематично свързани със съдържанието. Какво може да се използва за тази цел?

Джинджифил

Подправката е задължителен елемент от всяка една чиния със суши. Тъй като обикновено маринованият джинджифил е на парчета, те може да бъдат оформени като цвете. За целта се изисква само малко фантазия и идея къде точно да бъде позиционирано то и как точно да бъде оформено.

Уасаби

Пастата уасаби много често се поднася оформена като листо и в заедно с парчетата джинджифил оформят едно красиво цвете. Оформени като листа елементи от уасаби може да се поставят в няколко ъгъла на чинията, така че да се получи отново красиво украшение.

Краставица

Един от най – лесните за работа зеленчуци и естествено в съответствие с типичните за суши продукти е краставицата. Нарязана на тънко по дължина или ширина парчета от нея може да бъдат оформени като различни декоративни елементи. Отново е въпрос на лични възможности и умения за работа с продукта. Най – важното е наличието на много остър нож, с помощта на който да бъдат добре оформени резените. От краставица може да се направят цветя, листа, чимове с трева – или каквото друго ви дойде на ум. Морковът също би свършил страхотна работа като декоративен елемент, но е добре да бъде предварително леко сварен за да е по –лесен за работа.

Японска майонеза

В самата чиния, в която ще бъдат подредени хапките се прави рисунка с тънки ивици майонеза. Важното тук е основата да бъде с тъмен цвят, така че изображението да се вижда. Може да се добавят различни други линии от продукти, като например сосът използван при направата на суши Дракон. Когато консистенция е по – течна както е случаят със сосовете, клечка или друг остър инструмент, е необходим за да послужи за разнасянето и рисуването му.

Листа за декорация на суши

Листата са един от изключително красивите елементи, който са едновременно природни, но и свързани с хапките. Може да се използват различни видове, стига вкусът им да бъде съвместим с този на рулцата. Пример е магданозът. Все пак декорацията в повечето случаи не е за ядене.

А ето и една лесна рецепта, с която да поставите началото на упражненията по украса на чиниите – суши с авокадо у дома