Как сушито пристига в Европа?
Сушито бързо се превръща в една от най – обичаните и предпочитани храни в Европа. Но интересно кога точно това вкусно и толкова апетитно японско ястие се появява на Стария континент?
В Америка сушито се появява през 1960г., но в Европа става популярно много по – късно.
Първият суши ресторант в Европа е отворен през 1997г. в английската столица Лондон, а неговото име е Nobu. През същата година е отворен още един ресторант в Сохо. Различните суши вериги отварят ресторанти в много европейски градове като ирландската столица Дъблин и руската Москва.
Веднъж разбрали, че сушито не е просто парчета сурова риба с ориз, а за приготвянето му може да се ползват различни съставки като пушена сьомга, авокадо, пиле и морков интересът към японската храна става изключително голям.
Използвайки много повече от познатите съставки, на сушито вече не се гледа като на мистериозна храна. Колкото повече сушито се разпространяване в Европа, толкова повече хората се наслаждават на вкуса му и се опитват да го приготвят у дома с ориз за суши, нори и специален оцет за приготвянето на ориза. В днешно време готово суши се предлага в някои супермаркети, суши барове, а в обедните часове някои щандове предлагат готови опаковани сетове за вкъщи.
Защо сушито е толкова популярно?
Една от основните причини сушито да бъде толкова популярно в Европа и да има такъв огромен успех сред любителите на кулинарните изкушения е фактът, че тази храна е и изглежда нова и вълнуваща.
Ярките цветове идващи от червена риба тон и бледо зелен хайвер, перфектно оформените рулца и апетитния вид правят сушито да изглежда както екзотично така и модернистично. Големината на сушито – една хапка е точно толкова голяма, че да се изяде наведнъж е изключително привлекателен факт за любителите на здравословната храна. Хората, които хапват на крак също се радват на тази удобна големина.
Възможността сушито да се слива вкусово и да се адаптира към различни вкусове го прави още по – привлекателно и оставящо място за експерименти. Така стандартното суши може да се синтезира с италиански, индийски или китайски вкусови вариации.
В днешно време сушито е една от най – предпочитаните храни за обяд. Заведенията в които се сервира суши са от всякакъв тип – изискани ресторанти, магазини за сандвичи на гарата, доставка до офиса, суши конвейери за парти.
Където и както да се консумира суши, важното е насладата от всяка хапка да бъде пълна. Запазването на типичния японски вкус на ориза, апетитните парчета маринована риба и неподправения вкус, който придава соевия сос са уникалната комбинация, която прави сушито толкова любима храна с дългогодишни традиции.