Суши Урамаки телешко с мариновани тиквички 4 броя

Красиво и вкусно арт суши

Почитателите и майстор готвачите на суши превръщат този вид ястие не просто в храна, но и в истинско изкуство. Много креативни готвачи на суши – както професионалисти, така и любители създават интересни и красиви рулца, които понякога е трудно да изядеш. Разновидностите на рулцата изобилстват от всякакви образи – цветя, животни, букви, анимационни герои, дори лица на хора – изборът е безкраен, стига да има достатъчно сръчност и фантазия.

Суши Панда

Може би един от най – популярните видове арт суши е направата на суши с формата на панда. Голямата панда, която е особено симпатично, бавно и чаровно животно, застрашено от изчезване е сред предпочитаните за изработка образи на арт суши. Не на последно място разбира се е и факта, че образът е сравнително лесен за правене и не изисква толкова много продукти. Има два основни вида, в които се предлага суши панда – под формата на топка с ориз, оформена като животното или като рулце, в което е изобразена муцуната на мечката. И двата вида са много очарователни и красиви.

Цветя

Във вътрешната част на обикновено руло суши урамаки може да се направи истинско произведение на изкуството. Разбира се преди да се постави финалния пласт ориз и да се завие отвън рулото с кора нори, във вътрешността се поставят различни декоративни елементи. За осъществяване на конкретния замисъл може да се използва оцветен ориз, морков, сурими, краставица, авокадо или други съставки според случая. Направата на суши с вътрешна декорация от цветя е по – близо до изкуството, отколкото до готвенето. Предварително трябва да се знае каква е идеята и как да бъде осъществена. Най – добрият вариант е да се скицира и нарисува желаният резултат, а чак след това да се работи по него.

Анимационни герои

Много от любимите детски филмчета се претворяват в красиви парчета суши. За основа отново се използва типичната урамаки ролка с външен пласт от кори нори и вътрешен от ориз. Въпрос на фантазия е да се претвори популярният в момента анимационен герой. Майсторски реализирани проекти за всякакви подобни идеи има в глобалната мрежа, като единственото, което се изисква е сръчност и търпение. Резултатът разбира се трябва да бъде достатъчно близък до реалния образ. Срещат се дори и лица на известни личности от политиката и шоубизнеса, които са претвори във вид на суши.

Основа на арт суши

За основа на повечето арт проекти за суши се използва урамаки. Въпреки това за някои от изделията основата е само топка предварително приготвен ориз. Най – важното при опитите за приготвяне на арт суши е желанието и наличието на достатъчно фантазия и сръчност. Останалото е въпрос на лични предпочитания и способност за приготвяне на ориз за суши.

Разберете повече за ориза и неговата роля при приготвяне на суши и други японски специалитети.