Суши Спайси тон

Кърито в японската кухня

Японското къри е вид гозба от японската кухня което е много популярно в страна. Ястието се предлага в много варианти в ресторантите, а много хора си го приготвят и у дома. Тъй като това блюдо от японската кухня най – често се поднася с ориз, то често се споменава и като „къри ориз“.
След като започва вносът на къри от Индия, европейците стриват подправката на прах и така готвенето и става много лесно, без да има нужда от задълбочени готварски умения. Тази форма на кърито е пренесена в Япония през Мейджи периода. Пристигайки в страната, кърито много добре се сработва с японската кухня. Така с подправката в японската кухня започват да се правят вкусни ястия, с основа ориз и къри сос.
За какво се използва кърито?
Подправката най – често се поставя в рецепти от японската кухня включващи картофи, моркови, лук и месо. Сосът обикновено се прави къри на прах или запръжка от масло и брашно, което е най – близо до класическия вкус на индийската подправка. Типичното японско къри е по – дебело и с по – сладък вкус от индийското.
Добър избор за съчетание на къри с месо се получава, когато продуктите са свинско или телешко. За разлика от японското къри, индийското се съчетава по – добре с пилешко или овнешко. Свинското е предпочитана комбинация за къри особено в източната част на страната. В западна Япония кърито се съчетава по – добре с телешко месо.
Къде може да се намери къри?
Места, на които се сервира японско къри има в цялата страна. Вкусните храни от японската кухня съдържащи къри се предлагат в специализирани ресторанти, които често са разположени около железопътните гари и бизнес районите. Семейните ресторанти, туристическите кафетарии и заведенията от типа shokudo – ресторанти сервиращи огромно разнообразие от храни, обикновено предлагат на клиентите си ястия с къри.
Как се консумира къри?
Японското къри много често се яде с голяма лъжица, такава каквато се използва в западната кухня. Рецептите за ястия с къри от японската кухня най – често се предлагат с гарнитура от fukujinzuke – леко сладък микс от кисели краставички или пък с rakkyo – кисел японски лук.
Приготвяне на къри у дома
Популярността на кърито се пренася в домовете на японците. Пакетите с инстантната подправка са два вида – единият, в които подправката е на зърна и друг, при който са така направени, че да предлагат един бърз и вкусен начин за приготвяне на къри у дома. Когато се приготвят инстантно къри, зеленчуците и месото първо се приготвят във вода, след което твърдите парчета се запържват и се добавят към бульона.

Суши Спайси тон