Суши Сьомга темпура 4 броя

Модерни суши вкусове далеч от традицията

Суши подобно на много други храни, излезли от своята родина търпи развитие и промени. Така се появяват различни вкусове, които са нетрадиционни за Япония, но пък печелят много почитатели в други краища на света. Така например след като се появява в САЩ и става една от любимите храни в страната се развиват и добавят нови разновидности. Същото важи напълно и за всички останали точки, в които се предлагат рулцата. Има много почитатели на тази храна, които се придържат към традиционния вкус не приемат с охота новите видове, които се разпространяват по света и се добавят към разноцветната палитра на хапките. Какви са новите видове?

Донът

Комбинация от две много любими храни, които в същото време нямат нищо общо по между си. Повечето хора под името донът разбират сладък или солен тестен продукт с плънка или заливка. Но суши донътът представлява база от ориз, покрита с традиционни съставки като риба, авокадо, краставица, сусамови семки и какво ли още не. Формата е донът, но съставките са типични за традиционните японски рулца. При приготвянето на донъта се използват различни топниги. Така например върху един донът може да има част покрита с риба, друга със зеленчук, трета със сусам. Друга много интересен вид е тип маки, което обаче не е нарязано на хапки, а е оформено в кръгла форма с дупка по средата.

Бурито

Типично американска интерпретация, в която са запазени основните съставки като ориз, риба, зеленчуци. Отвън вместо традиционната питка има кора нори, в която са завити останалите продукти. Нова форма, но познати съставки. Въпреки това няма прилика и в начина на консумиране, защото именно в тази форма е много трудно да се направят хапки и да се поднесат по типичния начин. То много повече прилича на традиционния фаст фууд, отколкото на типично суши.

Калифорния

Създадени далеч от родината, този вид рулца стават толкова популярни не само в Америка, но и в останалите части на света. Може да се срещнат и в немалко ресторанти в България. Считат се за нетрадиционни заради използваните за направата съставки, които се различават от обичайните за Японските видове. За Калифорния суши е изписано много и има различни мнения – едни подкрепящи го, други отричащи го. Въпреки това си остава един от любимите видове на много хора.

Сладко суши

Тук нещата отиват много далеч от традицията. В много от рецептите се запазва формата – рулце, което е нарязано на хапки. Съставките обаче са изключително разнообразни и напълно нетипични за оригиналния вариант на суши. Въпреки това много хора експериментират и създават различни такива сладки разновидности, които не само изглеждат добре, но са и много вкусни.

Вижте още за сладките разновидности на суши