зелечучи за суши

Суши мозайка за Гинес

В днешно време хората поставят рекорди за какво ли не. Книгата с рекордите на Гинес е пълна с всякакви нестандартни и любопитни постижения. Едно такова е най – голямата суши мозайка в света. Както вече стана ясно има и рекорд за най – скъпо суши, което включва диаманти, перли и ядлив златен лист. Цената на това удоволствие наближава 2000 щатски долара.
Има няколко интересни момента около поставянето на рекорда за мозайката от това японско ястие. Първият е местоположението.

Най – голямата суши мозайка е създадена в …

Местоположението на събитието изглежда, а и звучи изключително странно – Норвегия. Мястото на събитието е още по – интересно – футболен стадион. И по –точно стадионът Аспмюра, на който играе срещите си ФК Будьо. Всъщност рекордът е поставен с рулца, дело на норвежки шеф готвачи, а пък поводът е честването на 100 годишнината на футболния клуб. Цялата мозайка е с размер 56,50 м², което пък е подобрение на предишния рекорд, поставен в Япония, който е бил 41,99 м². Датата на рекорда е 18-ти септември 2016г.

Символика

Какво изобразява най – голямата мозайка? Тъй като е създадена по определен повод, изображението, което е пресъздадено е тематично. С рулца е написано числото 100 и в едната от нулите е изобразена емблемата на футболния клуб. Шеф готвачът, който ръководи цялата организация по правенето и подреждането на мозайката е Leonardo Figueroa Aguilar.

Съставки като за рекорд

За да се направи мозайка от над 50 кв.м. са необходими и доста големи количества съставки. За приготвянето на този суши рекорд са използвани 800 кг. сьомга, 400 кг. ориз, 200 литра оризов оцет, 480 кг. краставица и 10 кг. лук чайвс. Всичко това е претворено в огромно количество рулца, които пресъздават предварително определената картина. Както става ясно в суши хапките няма нищо сложно, тъй като повечето са от вида нигири, което значи топка ориз, върху която е поставено парче риба. След като всичко е проверено от присъстващите представители на рекордите на Гинес, грамотата е присъдена на екипа.

Други подобни рекорди

Рекорд за най – голяма суши мозайка е поставян и през предходни години, като норвежкия в момента е последният по рода си. През 2015г. в Япония постижението е било с площ 41.99 м². През предходни години подобни мозайки са правени и в други части на света. Суши рекордите изглежда съвсем не са запазена марка на японците. През 2010г. на изложение в Шанхай отново екип от норвежки шеф готвачи прави подобно постижение, макар и с размер от малко над 20 м².

Пригответе вкусно домашно веганско суши