Суши Тон 2 броя

Най – скъпите риби за суши

Суши е сред любимите храни на много хора по света. Един от неизменните елементи на рулцата е рибата. Разбира се има и доста от любителите на японската храна, които са фенове на видове без риба и предпочитат хапките само с краставица или авокадо например. Морските продукти са предпочитани за приготвянето на различни видове рулца суши от традиционното хосомаки, до по – специфичното като начин на приготвяне сашими. Кои обаче са най – скъпите риби, използвани за приготвянето на тази изключително вкусна японска храна? Безспорно в класацията на първо място се нарежда рибата тон. Според много суши шефове от японски ресторанти именно това е продуктът, който е най – добър за приготвянето на рулцата.

Рибния пазар Цукиджи

Изключително известно място за търговия, разположено в Токио. Цукиджи е освен най – големият рибен пазар в страната и един от най – големите за продажба на храна в света. Отворен е за туристи, като се спазват стриктни правила за посещението му. Аукционите за продажба на риба тон, които се провеждат в началото на годината са един вид традиция и нямат нищо общо с реалната цена на продуктите през следващите дни. Въпреки това сумите, платени за червената риба тон от Киоши Кимура са си напълно истински.

Червена риба тон за суши за 1.8 милиона долара

Годината е 2013г., мястото рибния пазар Цукиджи. На търг е продадена най – скъпата до момента риба тон, която е използвана за приготвянето на суши. Екземпляр от вида червена риба тон е продаден за рекордната до момента сума от около 1.8 милиона щатски долара. Теглото на рибата е внушителните 222 килограма. Купувачът пък е Киоши Кимура – президент на една от най – големите вериги за суши.

Червена риба тон за суши, купена за 636 хил. долара

Мястото е същото – рибен пазар Цукиджи в Токио. Главното действащо лице пак е Киоши Кимура. Този път в началото на 2017г. той дава около 636 хиляди щатски долара за да се сдобие с 212-килограмов екземпляр от вида червена риба тон. След поредната си покупка Киоши Кимура е наречен „Царя на рибата тон“, което е съвсем оправдано. Предприемачът печели новогодишния търг за червена риба тон 6 пъти.

Още една червена риба тон, но за скромните 117 хил. долара

Мястото и главното действащо лице са същите – рибния пазар Цукиджи и Киоши Кимура. Собственикът на веригата ресторанти Sushi Zanmai купува около 200 килограмова риба от същия вид, но този път за доста по – ниската цена от около 117 хил. долара. Уловът е от направен в префектура Аомори, която е известна с производството именно на риба тон.

Вече сте направили суши? Разберете повече за най – подходящите чинии за суши