Суши - Сьомга в оризова хартия Maча мисо 6 броя

Най – скъпото суши в света

Цената на порция суши обикновено зависи от множество фактори. На първо място разбира се са вложените съставки, но след това идват и много други особености. Една порция може да бъде на различна цена в зависимост от това дали е поднесено в ресторант или в суши бар. Дори в самата Япония има стотици видове ресторанти, в които се поднасят разнообразни видове рулца и разбира се в цената също има драстична разлика. Съвкупността от множество различни компоненти определя каква да бъде стойността на съответната порция. Има обаче едно суши, което е признато от рекордите на Гинес за най – скъпото в света.

Вкусно или изкусно?

В основата на най – скъпото суши в света стои майсторът на това ястие – Анджелито Аранета. Той е особено популярен в своята страна – Филипините, където неговото произведение на изкуството често е използвано като начин за предлагане на брак. Една порция от това скъпо изкушение е около 2000 американски долара. С цел да задоволи различните изисквания на своите клиенти суши майсторът предлага различни вариации на формата и украсата. От тук и разликите в цената и броя на парчетата – четири или пет. Все пак обаче какво стои в основата на този толкова скъп продукт?

Суши, злато, диаманти…

В състава му присъства премиум розова сьомга от Норвегия, фоа гра – изключителен френски деликатес, често наричан пастет, който се приготвя от черен дроб на гъски и патици. Отвън рулото съвсем не завършва по традиционния начин с кора нори. Вместо нея рулцата са обвити с 24-каратово ядливо злато. Ексцентричността не спира до тук! Отгоре върху всяко рулце майстор Аранета поставя по три перли доставени от филипинската провинция Палаван. В добавка към всичко изброено следват четири африкански диаманта, всеки от които е по 20 карата. Защо точно четири? Защото една порция рулца от вида футомаки от това супер скъпо суши се състои точно от толкова парчета. Избирайки друг вид като например нигири може да съдържа пет парчета.

Всичко в името на клиента

Съвсем не случайно шеф Анджелито Аранета получава прякора „Karat Chef“. В родината му, той често е наричан така поради влечението му към скъпи кулинарни ястия. Освен рецептата, с която си заслужава признанието от рекордите на Гинес, готвачът разработва и различни вариации на ястието. Въпреки това цената остава сходна, съставките също.
За повечето почитатели на суши хапките подобни експерименти може да изглеждат не особено добра идея. Дори спазването на японската традиция храната да има привлекателен вид и да нахрани първо окото, а след това стомаха не би оправдала космическата цена на това ястие.

Изкушение за всички почитатели на японската храна – макисуши