японски ресторанти

Най-старите японски ресторанти – 1

Японските ресторанти са популярни в цял свят. Кухнята на страната на изгряващото слънце е предпочитана все повече заради своите вкусни ястия и лесен начин на приготвяне. Не на последно място и заради своята екзотичност и нетипични за останалите части от света съставки. Подобно на ястията и японските ресторанти имат дълбока традиция, а някои от тях са били създадени преди векове. Някои са били на оживени места по пътищата като Токайдо, други в близост до императорските дворци в Киото. Годините им на създаване обаче будят особено уважение. Кои са най – старите ресторанти в Япония? Ето някои от тях:

Ресторант Akasaka Asada

Намира се в Токио, квартал Минато и е създаден през доста далечната вече 1659 година. Луксозен и елегантен, той запазва традициите на японската кухня и елегантно преминава през различните епохи, достигайки до днешни дни. В това място гостите се посрещат с изискани и перфектно подготвени сервизи от чинии, които допълват изисканата атмосфера. Организират се типични за страната забавления като гейши, представящи традиционни танци и музикални изпълнения.

Chojiya Шидзуока

Поредният от серията японски ресторанти с история, основан през 1596 година. Намира се на пътя Токайдо – един от петте главни пътя в страната, използвани през периодите Токугава и Едо. В началото ресторантът предлага типичното японско ястие tororo-jiru и чай на минувачите и войниците. Ресторантът е увековечен от живописеца Андо Хирошиге в неговите произведения. Днес туристите могат да минат по пътя и да се насладят на една вкусна купа tororo-jiru.

Японски ресторанти – Harise

Мястото се намира в Киото и е създаден преди повече от 350 години. В него може да се опитат традиционни японски ястия в уютна и много интимна атмосфера. Отличава се с гастрономическа и естетическа прецизност.

Heihachi Jaya

Ресторантът също се намира в старата японска столица Киото. Създаден е през 1576 година. Разположен е на брега на река Такано и е била спирка на продавачи на риба, търговци и преминаващи самураи. Тук може да се опитат традиционни за Япония храни, а градината е отлично поддържана. Един от японските ресторанти, който пренася през вековете само с няколко крачки до неговите елегантни и специално обособени помещения за гости.

Honke Owariya

Още един от японските ресторанти , който се намира в Киото. Отваря врати през 1465 година и макар да се е развивал в близост до императорските дворци и будистки храмове, в самото начало на гостите са предлагани първоначално сладкиши, а след това юфка. Юфката в Япония е просто ядене, което се поднася по най – различни начини и с различни гарнитури. Ето защо този японски ресторант преминава през годините. Една проста купа с топла юфка може да промени живота на човек.

Научете интересни факти и за етикета в японските ресторанти