японски ресторанти

Най-старите японски ресторанти – 2

Традиционните японски ресторанти са с много дълбоки корени и има места, които са живи и до днес. Сред най – старите места за хранене в страната има такива, функциониращи от преди почти 5 века. Много малко места в Европа и останалите части на света могат да се похвалят с подобни исторически данни. Кои са едни от най – старите? Ето още пет оцелели и до днес:

Японски ресторанти – Kagetsu

Това е най – старият и най – популярен ресторант в Нагасаки. Открит е през 1642г. и първоначално функционира като луксозна гейша къща. Днес мястото е сред почитаните японски ресторанти, в които се сервират традиционни ястия и най – вече в стила Shippoku. Този стил е смесица от традиционни японски ястия, повлияни от китайското и португалско влияние. Посетителите се радват на красиви и вкусни блюда сред уникална традиционна архитектура и красиви, буйни градини.

Kawabun в Нагоя

Това е един от японските ресторанти с дълга история – създаден преди повече от 400 години, но и до днес е запазил своя лукс и сервира изключително изискани ястия. Времето, в което е била нужна предварителна резервация вече е отминало, но въпреки това стилът на мястото остава. Менюто на този японски ресторант е сезонно и така готвачите имат достатъчно време за подготовка и изпипване на всяко ястие.

Okutan Higashiyama

Още един от старите японски ресторанти, който е ситуиран в старата столица Киото. Основан е през 1635 година и прави свежо тофу всеки ден. Дори най – големите почитатели на месото остават впечатлени от тофу ястията. Макар да са минали столетия от основаването на този японски ресторант, неговата основна линия в кухнята, а именно тофуто продължава да бъде главна в менюто.

Okutan Nanzenji

И този японски ресторант се намира в Киото, пред храма Нанзенджи. Изключителната архитектура на целия комплекс напомня за историята на будисткия храм и милионите хора, минали от там на поклонение. Подобно на тях всеки посетител може да опита традиционното ястие, сервирано в този японски ресторант – Yudofu. Както става ясно и от името на гозбата нейната основа е прясно тофу, което е гарирано със соев сос и зеленчуци.

Японски ресторанти – Yoshinoya

Въпреки, че е основан през 1899 година и отстъпва като време на съществуване на своите конкуренти до тук, този ресторант заслужава внимание, защото е първата верига от заведения в Япония. Първият специалитет на заведението е ястието gyudon, което представлява купа с ориз, покрит с тънко нарязани парчета телешко и лук. Днес веригата има над 1400 ресторанта в 9 страни по света. Отличителната черта на местата за хранене под тази марка са бързината и простотата при приготвянето на традиционна японска храна. И все пак заслужено участва в класацията на старите японски ресторанти, защото съществува почти 120 години.

Вижте началото на класацията с най – старите японски ресторанти в нашия блог!