японско или аериканско суши

Традиционни подправки в японската кухня

Японска кухня – разликата е в подправките

Японската кухня е впечатляваща във всяко едно отношение. Различна от познатите западни кухни, японската има своите специфики и тайни хитринки. Подправките са неизменна част от ястията, те придават специфичния вкус и аромат на храната. Ето някои традиционни за японската кухня подправки, които придават неповторимото и запомнящо се ухание и вкус. Beni-shouga – червен, солено – кисел джинджифил, използван в японската кухня при овкусяване на окономияки (вид японска палачинка), итаме – гохан (пържен ориз смесен с други съставки) и якисоба (бъркани пържени нудълси).

Shouga – коренът от джинджифил е основната на японската кухня. Смесен със соя, той се използва за марината на свинско месо преди да бъде сотирано. Поставя се на върха на пирамида от дайкон, за да се добави след това в соса темпура. Подправката се използва и в ястието окайо (оризова каша), която се основно през зимата, заради затоплящите и свойства. Окайо се пие и като отвара посладена с мед и се използва като алтернатива на лекарствата за повишаване на телесната температура.

Гари или маринован джинджифил. Тази подправка от японската кухня е известна най – вече със своето участие в сервирането на суши. Това е тънко нарязан джинджифил, маринован в оцет. При консумацията на суши, маринованият джинджифил се използва за прочистване на устата при смяна на един вид хапки с друг. Всъщност добавянето на гари при сушито има съвсем практична цел – подправката има антибактерилни свойства, които спомагат нарязаната риба да бъде изядена безопасно, когато не е престоявала в хладилник. Смесен с ориза за суши маринования джинджифил прави чираши – зуши.

Hashouga – млад джинджифил. Японската кухня, заедно с другите източни кухни използват джинджифила като основна подправка за ястията си. Но младият вариант на продукта като hashouga се използва основно в Япония. Тази подправка от японската кухня много прилича на проления лук с бяла луковица и зелени листа. Младият джинджифил е възможно да се консумира както суров, така и маринован с оцет.

Myouga – един от най – отличителни вкусове в японската кухня. Главата на това растение и с много атрактивен вид и често се използва за декорация. Ако главата се бланшира със сол, потопи се във вода и след това в оцет тя придобива интересен червен цвят. Употребява се и като гарнитура или като топинг за суши хапки. Myouga е съставна част и на темпура.

Уасаби – известен още като японски хрян. Подправка от японската кухня, добре позната на любителите на сушито. Естественият, непреработен вид на уасабито е направена чрез смилане на корена в кожа на акула. Подправката може да бъде смачкана на пюре с опакото на нож, като в същото време така се запазва аромата и вкуса.