суши сет в Edo Sushi

Популярни суши понятия

Суши кухнята е изпълнена с много понятия, които не всички почитатели познават добре. Освен разновидностите на рибата, от които идват различните наименования на суши рулцата има и други съставки, които е добре да бъдат познавани. Някои от тях са добре известни, други не съвсем. Това зависи от типовете суши рулца предлагани в съответната страна и вкусовите предпочитания на повечето клиенти.

Едамаме.

Това е най – просто казано соя. Има зелен цвят и външният му вид много напомня на този на зелен боб.

Ика.

Всъщност това е разновидност на суши, който се приготвя със сепия. Не особено известен в България и почти не се предлага.

Kanikama

се наричат имитацията на месо от раци. Често се използват т.нар. в страната рулца от раци, които са имитиращ продукт и често се прилагат при правенето на суши.

Капа.

Това най – общо казано е краставица. А капа суши или производни на него значи суши с краставица, или суши, в което има краставица.

Маки.

Това е един от много типове суши. Маки суши е най – общото наименование на рулцата съставени от ориз и пълнеж – без значение дали с риба или само със зеленчуци, накрая зависи в кора нори.

Темаки.

Още един от различните форми на суши. Ръчно навито в конусовидна форма листо нори, което е пълно с риба и ориз.

Темпура.

Темпурата е панировка, която се използва често при пържене на различни продукти най – често зеленчуци. При добавянето към суши продуктът предварително е изпържени в темпурата и след това е вложен в съответното руло.

Тобико.

Много популярна съставка за суши, която представлява хайвер от летяща риба. Предлага се в различни цветове и е много широко използвана за направата на суши.

Уакаме.

Това са много разпространени японски водорасли, които в последно време набират все повече популярност и по света. Често използвана съставка за суши, но и не само.

Уасаби.

Много използвана подправка, която почти винаги се поставя в чинията със суши. Това е японски хрян, който при консумация на сашими традиционно се смесва със соевия сос и сместа се използва за овкусяване на парчетата суши сашими. Смесването обаче е напълно противопоказно при ядене на обикновено суши.

Дайкон.

Японска ряпа, която доста често е съставка на суши рулцата. Много използван продукт в цялата японска кухня, като се слага в почти всички традиционни храни от тази страна.

Якитори.

Това е типично за Япония ястие, което всъщност е пилешки шишчета, изпечени на скара.

Yamagobo

– маринован корен от репей, който се предлага главно в Япония, но се ползва и като съставна част на различни видове суши.

Yuzu

е вид цитрусов плод, смесица между лимон и мандарина. Изключително нетрадиционен за нашите ширини, но добре познат в Азия.

Разберете още и за петте основни вида суши