Суши - здравословна храна

Принадлежности за домашно суши част 1

Суши – храна любима на милиони хора по света извън родната му страна – Япония. Много от любителите на суши имат желание да приготвят храната в собствения си дом, без да посещава ресторанти. За да бъде едно суши истинско обаче са необходими някои допълнителни кухненски атрибути и разбира се малко старание и желание. Каква посуда е добре да има под ръка всеки любител на суши, който иска да си го приготви у дома?

Уред за варене на ориз за суши

Един от най – лесните начини за варене на ориз е посредством специализиран уред, създаден именно за тази цел. Ползването на подобно приспособление само за да се вари ориза за сушито не оправдава инвестицията в него. Все пак ако в домакинството редовно се готви ориз такъв уред би бил истинско улеснение. Най – важното в случая е продуктът да бъде приготвен правилно и да се получи желаната текстура за работа при по – нататъшната обработка.

Хангири – съд за ориз

Ханигири представлява дървен съд, в който се изсипва оризът след като е сварен. Благодарение на широкото плоско дъно продуктът изстива много по – бързо и след това се подправя със съответните подправки – оризов оцет, захар и сол. На пазара се предлагат различни големини за хингири. Подборът много зависи от честотата на приготвяне на суши и количеството ориз, което най – често се използва. Цените на това приспособление пък зависят от големината. Едни от най – често използваните размери са с диаметър около 40 см и височина около 10 см.

Нож за суши и сашими

Майстор готвачите на суши изключително много ценят своите ножове. Подобно на самурайските мечове в миналото, които са били с особено висока стойност за своите притежатели, ножовете имат същото значение за готвачите на суши. Стоманата, от която днес се произвеждат тези продукти в миналото е била използвана именно за изработката на самурайски мечове.
Ножовете за суши и сашими са изключително остри и това има своето логично обяснение. При рязането парчетата риба както за суши, така и особено внимателно и старателно за сашими, те трябва да останат цели, без разкъсване. Изискването се отнася в много голяма степен за приготвянето на сашими, защото парчетата риба се поднасят само овкусени, без допълнителна обработка, така че външния вид е много важен. Специалните ножове позволяват разрезите да бъдат прецизни, а парчетата с приятен външен вид. Рязането на риба може да се прави и с обикновен, добре наточен кухненски нож, но изкуството на изработката на оригиналните японски такива ги прави много по – подходящи.

Ето и някои интересни суши рецепти, които може да се приготвят в домашни условия.