японско или аериканско суши

Принадлежности за домашно суши част 2

Почитателите на суши със сигурност много добре знаят какво е необходимо за да му насладят и в домашни условия. Все пак има някои основни неща, без които приготвянето му ще бъде по – лесно, а резултатът много вкусен. Принадлежностите за приготвяне на домашно суши освен вече споменатите в предишната статия уред за варене на ориз, нож за суши и сашими и ханигири – купа за ориз включват и други артикули. Повечето от нещата може да се купят както от местния пазар, така и от различните чуждестранни интернет сайтове. И все пак, при липса на време и търпение за приготвяне на суши у дома – най – близкият ресторант, предлагащ тази храна е отлично решение. Ето с какво продължава списъкът с принадлежности за приготвяне на суши у дома:

Макису – бамбукова подложка за навиване на суши

Това е един от задължителните атрибути за приготвяне на суши . Подложката е изработена от бамбукови пръчици, съединени една за друга с помощта на памучно въже. Подложката се използва за навиване на суши рулца. Най – отдолу върху самата подложка се поставя кората нори, следва пласт готов ориз и най – отвътре се разполага плънката на рулцето. Каква да бъде тя е въпрос на личен избор и предпочитания. Следва навиването на руло, което с помощта на макису става много лесно. При навиването е необходимо леко да се притисне изделието, за да се слепи добре ориза с плънката и накрая резултатът да бъде добре оформено дълго руло суши. Хапките се нарязват и са готови за поднасяне и консумация.

Шамоджи – лъжица за варен ориз

Шамоджи представлява дървена лъжица за ориз. С нейна помощ при разбъркване на ориза за суши заедно с другите необходими съставки се избягва надраскването на незалепващото покритие, което се използва при повечето съвременни домакински съдове. Изработена е от дърво или пластмаса, като в основата си има голяма, кръгла, плоска глава.

Кутия за суши

Въпреки името си, този атрибут не означава кутия за съхранение на суши. Използва се за направата на суши хапките Оши –или известни още като суши в кутия. В нея може да се правят различни видове, защото позволява реденето на пластове, като с помощна на дървения капак всеки пласт може да се притисне към долния. Парчетата обикновено са правоъгълни, а рязането им е повече от лесно, благодарение на симетрично разположените отвори. Рецептите, които се приготвят в кутия за суши са изключително разнообразни и особено в домашни условия са необходими само малко фантазия и предварително подготвен ориз, който да се комбинира с различни други съставки.

А какво всъщност е суши в кутия и как се приготвя?