Суши Урамаки калмар темпура в юкари ориз 4 броя

Различни видове ориз за суши

Оризът е основна съставка при правенето на суши . В Япония се отглеждат различни видове от тази култура, но не всеки от тях е подходящ за направата на рулцата. Разбира се приготвянето на наистина вкусен и достатъчно лепкав ориз е истинско кулинарно предизвикателство, в което шеф готвачите се обучават с години. На пазара могат да се намерят много видове ориз като някои от тях са много по – подходящи за приготвянето на рулца от други. Кои са най – често използваните видове и какъв е техният произход?

Кошихикари

Това е един от най – популярните сортове ориз, който се използва за направата на суши. Зърната му са къси, цветът е чист, перлен и бял. Текстурата му е лепкава и мека, което се харесва на много шеф готвачи и именно за това често се използва именно за направата на това японско ястие. Но, не на последно място – Кошихикари е и един от най – скъпите сортове ориз за суши.

Akitakomachi

Сортът е отглеждан в префектура Акита в северната част на остров Хоншу, Япония. Видът е считан за един от най – висококачествените за приготвяне на суши. След приготвянето му, той запазва своята лепкава текстура, като в същото време зърната не губят формата си. Счита се за изключително вкусен и се използва за приготвяне на различни ястия.

Hitomebore

Още един от традиционните сортове ориз, използвани за направата на рулца. Отглежда се в Япония, а зърната се отличават с лъскава и мека текстура, когато са приготвени. При готвенето с този сорт не е необходимо добавянето на тежки сосове или подправки. Много подходящ за приготвянето и на нигири, маки и други видове, но и на други типични японски гозби.

Uruchi Mai

Накратко – бял ориз. Неизменна съставка на почти всяко японско ястие. Спада към категорията на дългозърнестите видове, има лепкава консистенция и леко кремообразна текстура. Най – разпространеният сорт ориз и много предпочитан при приготвянето на онигири или оризови топки, които се обвиват след това в нори. Предпочитан заради лекотата на работата с него и лепкавостта му.

Нетрадиционен вид ориз за суши – Calrose

Сортът е отглеждан основно в Калифорния и един от най – използваните видове за суши. Зърната със средна дължина, а лепкавата текстура след приготвяне го прави толкова предпочитан за готвенето на това японско ястие. Въпреки, че не е типичен сорт за Япония е много популярен в САЩ и особено в областта на Тихия океан. На някои острови в региона този сорт заема повече от 90% от общия обем на консумирания ориз.
Подборът и приготвянето на ориз за суши не са толкова лесна работа, колкото изглежда. С популяризирането на храната по света много често се губи истинският вкус и традиция.

Научете любопитни факти и за суши етикета