Суши Спешъл сет 58 броя

Регионални видове суши

Историята на сушито започва преди много години, но масовостта на тази храна идва след Едо периода през 19-ти век. Тогава апетитните парчета риба и ориз се продават из цяло Токио, или както тогава се нарича град – Едо. От старото наименование на града произлиза и нарицателното на този период на храната – Едо суши. В днешно време на повечето места по света, а и в Япония се предлагат в голяма степен парчета именно от Едо сушито като нигри и маки.

Докато рибата, която се използва за стандартните видове суши като риба тон, морски таралеж и икура са налични почти винаги и навсякъде, то различните варианти на оризовата смес, придружаваща сушито си има свои регионални варианти. Много видове суши се приготвят в зависимост от регионалните особености – в едни се слага повече риба и по – малко ориз, в други обратното. Тези варианти се променят и според сезона.

Никъде в Япония не се предлага Едо суши само с един вид риба. Във всички региони има различни местни рецепти, които се основават на класическите, но имат определен характерни за даденото място подправки или вкусове. Тези храни могат да се опитат най – вече на панаирите за храна, провеждани във всеки регион.

Сушито sabazushi представлява поселена и маринована скумрия, която се поставя върху блок от предварително приготвен ориз за суши и се нарязва на тънки парчета. Ясно е, че на други места такова суши не се приготвя по този начин. Тази рецепта се среща на няколко места в Япония включително Осака.

Oshizushi със сигурност е много типично за Осака суши. То представлява пресовано суши или hakozushi – обикновено е кутия с ориз,пресован в квадратна кутия или оформен на ръка. Режат се на блокчета, които приличат на малки пасти.

Традиционно за района и за самия град Киото е сушито mushizushi – суши приготвено на пара, при което оризът и топингът са поставени в кутия или купичка или са задушени. Парчетата риба не са големи поради географското положение на Киото – градът се намира във вътрешната част на страната.  Mushizushi винаги се сервира топло.

Разглеждайки видовете суши в които се включва месото на една риба видът funa е специално характерен за региона около езерото Бива, разположено в префектура Шига. Funa е вид ферментирал продукт, който много се доближава до оригиналното суши и е много далеч от свежите и сервирани непосредствено след приготвяне рулца от Едо периода. Рибата funa е вид шаран, който се осолява и ферментира. След ферментацията се поднася върху канапе от ориз от предходната години или дори по – стар.  

Ако сте фен на сушито и искате да научите повече за приготвянето му, ви препоръчваме да прочетете повече относно зеленчуците за суши