Сосовете за суши.

Суши - естетика и насладаСосовете за суши са модерно допълнение към традиционната японска храна и са универсални за повечето рулца. Любителите на тази източна храна знаят, че традиционно сосове не се използват освен соевия сос. Суши шеф готвачите обаче, знаят как да използват различни видове сосове за глазура на видовете хапки.

Макар и традиционна, японската кухня  и по – специално сушито търпят развитие при своето стъпване на различни континенти. Всяко съприкосновение с местната кухня прави изключително приятни вкусови смесици, които радват любителите на суши.

Повечето от сосовете за суши са произведени по специални, дълбоко пазени домашни рецепти. Ето няколко вида сосове, които са тясно специализирани за овкусяване на определени видове риба. Ето няколко много интересни и вкусни сосове, които намират място при приготвянето на суши специалитети.

Японски джиндифилов дресинг- типичен сос за салати, но също така се използва при мариноване на риба за суши.

Spicy Mayo –  типичен и традиционен сос, поднасян в суши баровете в северна Америка.

Eel Sauce – традиционен, сладък сос, използван за обработка и марината на змиорка.

Garlic Mayo – модерен сос със специфичен вкус, който съчетава сладко и пикантно. Приятно допълнение към вкуса на суши, особено за любителите на сладко – лютите изкушения.

Чесново масло – сос под формата на масло, който смесва вкуса на чесън и див лук. Този сос си пасва отлично с риба като Хамачи, известна още като жълтоопашата риба.

Miso Mayo– пикантен сос за суши, направен от паста мисо.

Goma или още Сусамово масло – проста съставка, която може да придаде очарователни и изключително вкусни резултати.

Ponzu – лек соев сос с цитрусов вкус. Този сос е много подходящ за подправяне на всякакви видове зеленчуци.

Уасаби майо – както подсказва и името на соса, това е пикантна подправка. Добавен към което и да е ястие този сос придава много повече вкус на уасабаи и много по – малко на другите аромати и вкусове.

Nikiri или сладък соев сос (sweet soy sauce) – приятен леко подсладен соев сос. Използва се изключително много при глазиране на риба.

Yum Yum Sauce или сос Сакура – Този сос е често използван в заведенията, в които се сервира традиционна японска храна. Най – често може да се срещне около тепаняки масите, защото подхожда изключително много на грилвано месо.

В една от страните, в които сушито отдавна се е превърнало почти в местна храна – САЩ, много ресторанти правят свои собствени версии на тези сосове.  

Различните сосове за суши придават нови вкусове на традиционните японски специалитети. Така смесването на вкусове прави интересни нови специалитети, които започват да се налагат на местна почва, а някои от тях получават и световна популярност.

В следващата статия може да научите и някои от приложенията на сосовете и за това как да ядем суши.