Суши бар – традиционно място за хапване в Япония

Суши барСуши магазин или по – известните в Европа и САЩ суши барове се различават от познатите ресторанти. Същото се отнася и за традиционният суши бар, такъв, какъвто е познат в Япония. Основната разлика идва от местонахождението на бара и сблъсъка на суши кухнята с традициите в съответната страна.

Един традиционен суши бар

На вратата на суши бара клиентите си посреща „itamae“ – главният готвач. Тази традиция се е запазила основно в Япония. Декорът на суши бара е индивидуален за всяко едно заведение, но някои основни неща следват традицията. В безупречно чистата стъклена витрина кокетно са наредени внимателно приготвени риба, морски деликатеси, зеленчуци и други апетитни и вкусни съставки, които грабват окото. Около главния готвач може да има един или няколко кухненски работника. Кухненските работници с радост и усърдие вършат своята работа, някой ден един от тях може да стане суши шеф готвач.

Разположение и настаняване в суши бара

Обикновено суши барът разполага с дълга стъклена витрина с бар пред нея, както и с маси. Къде да се настанят клиентите е въпрос на това дали посещението е за първи път или е регулярно. Ако за клиента това е първо посещение главният готвач може да му предложи настаняване на бара при витрината. Честите клиенти на суши баровете обикновено биват настанявани на други маси, където обикновено поръчват един комбиниран суши сет и нещо за пиене.

В Япония суши баровете са идеалното място за приятен разговор, особено когато компанията има нужда от усамотение и приятна атмосфера. Разговорът може да бъде дори и с главния готвач или някой негов помощник.

Суши с меню, суши без меню

Навикът в западните ресторанти да се предлага меню е далеч от японската традиция. При посещение на традиционен суши бар поръчката се прави без меню. Някои ресторанти в Япония предлагат нещо подобно на меню – големи цветни картини, илюстриращи най – популярните видове суши – предлагани почти навсякъде.

Ресторантите по цял свят предлагат в своето меню освен подборно описание на ястието и неговата цена. В традиционния суши бар цени не се обявяват. Тази интересна тенденция се обяснява така: поддържането на високо качество и предлагането на първокласна, прясна риба на клиентите не е константа цена и зависи от стойността на продукта на пазара. Обяснено по прост начин – цената на рибата на сутрешния пазар се променя, а с нея и пазарната стойност на готовия суши продукт.

Какво суши да се поръча?

При липса на меню, особено на непознато място много хора биха се стъписали. Опитването на нови храни може да не е по вкуса на всеки клиент. Всеки новодошъл или опитващ една за първи път в суши бар клиент може да се притесни. Хората зад щанда са отлични съветници в този случай. Те винаги са на разположение за консултация и препоръка.