Суши Туна татаки

Суши в кутия

Суши в кутия е един интересен и много вкусен вид суши . Обикновено се приготвя в дървена или пластмасова кутия от където идва и името му. Сред най – вкусните разновидности на сушито в кутия е Оши суши или Oshizushi. Този вид идва от град Осака, разположен в региона Канзай в Япония. В самата семантика на името е заложено и състоянието на сушито – пресовано. Но това не е съвсем така, защото името също така може да се означава и суши в кутия.
Всички почитатели на сушито може да попитат в своя любим ресторант за този вид и да си поръчат. Оши-то изглежда уникално красиво след като е извадено от кутията и нарязано. А както е добре известно в японската кухня традицията казва първо да се нахранят очите, а после стомаха. Счита се, че Оши-то е една от най – старите разновидности на този вид храна. Смята се, че сушито в кутия е наследник на древния метод за консервиране на риба – в кутия, между пластове ферментирал ориз. Днес обаче сушито в кутия се прави с овкусен ориз и скумрия.
Оши сушито по традиция се приготвя в дървена кутия, която се нарича ошибако. Този вариант е най – често използван за Оши, но основният материал е дърво, а не пластмаса. Пластмасите се включват в направата на този вид суши много по – късно. Ошибако има правоъгълна форма, а от дългите страни на кутията има симетрично разположени прорези. В зависимост от вида на може да има и прорез от късата страна. Приготвянето на самото суши се извършва на слоеве. След поставянето на всеки слой, той се пресова и след това се поставя следващия и пак се пресова. Обикновено за притискане на слоевете се използва капака, разположена отгоре на кутията. Готовото, пресовано суши се намира в кутията. Парчетата суши се нарязват равномерно с помощта на прорезите на кутията. Тъй като прорезите не са до края на кутията при сервиране парчетата се нарязват до края. Долната част на кутията не е захваната и след като сушито е готово и нарязано средната част се вдига и
Традиционният материал за изработка на ошибако са кипарис и кедър. Дървото, използвано за направата на кутиите наподобява този на съдовете, в които се смесва ориза за суши. В днешни дни много често се срещат и кутии, изработени от пластмаса. Те са много по – евтини и лесни за почистване, но все пак дървените са традиционни.
Оши сушито е изключително вкусно и интересно на вид. За разлика от традиционните рулца, тук става въпрос за хапки, обикновено с формата на квадрат.
Кои са най – често ползваните риби за суши? Научете от блога ни!