Суши има много разновидности. Един от тях идват от родината на суши – Япония, а други са дело на майстори от различни краища на света. Традиционната японска храна се ползва с огромна популярност в САЩ, където са създадени някои от най – разпространените в другите части на света видове суши като например Калифорния. Едни специфичен вид суши, който също не е създаден в Япония е суши Дракон.

Какво е суши Дракон

Макар, да се нарича Дракон, този вид суши не е създаден в Азия, а в Америка. Подреждането на отделните парчета от приготвената ролка приличат на Дракон, а според някои и на гъсеница. Приликата идва от зеления цвят на слоевете авокадо и краставица, които се поставят отгоре.

Основни съставки на суши Дракон

Подобно на другите видове суши и тук има много различни интерпретации според вижданията на майстора. Въпреки това има основни съставки, които се използват при приготвянето на този вид суши. На първо място това е оризът, който се приготвя по класическия начин – варене и овкусяване с подправки. Останалите съставки са: кори нори, краставица, змиорка, руца от раци, авокадо. Разбира се има и различни други варианти на тази гозба, но това са основните използвани продукти.

Приготвяне на суши Дракон

В основата на суши рулцето се поставят змиорка, краставица, авокадо и рулца от раци. Завиват се в кора нори. След това готовото руло се завива в пласт суши за суши. Така основата е готова. Най – интересната и красива част от приготвянето на суши Дракон се крие в поставянето на зелената покривка от авокадо, която обвива рулото отгоре. За да се приготви е необходимо авокадо, което е предварително много тънко нарязано, без да се вадят отделните парчета. Плътно и тънко нарязаното авокадо се взема леко с нож и се поставя върху готовото руло на сушито. Покрива се с парче домакинско стреч фолио, което пази авокадото за да не залепне. С помощта на бамбуковата подложка за навиване на суши се оформя цялото руло. Когато се премахнат помощните материали, резултатът е стегнато, добре изглеждащо руло суши Дракон.

Поднасяне на суши Дракон

Готовото руло суши се нарязва на парчета с дебелина около 2 см. Нарежда се в плато, като подредбата на парчетата трябва да наподобява дракон или гъсеница. Когато се поднася в ресторант може да има различни декорации, които да придават допълнителна прилика с дракон. Това разбира се е въпрос на предпочитания и стил на майстор готвача, който е правил сушито. Обикновено отгоре парчетата са поръсени със сос, който най – често е Терияки, но може да има и други разновидности.

Разберете и какви са традиционните за всеки регион в Япония видове суши.