суши сет в Edo Sushi

Суши – избор на напитки

Суши , подобно на много други видове специфични ястия изисква и съответната подходяща напитка. Има голямо значение дали даден вид суши ще се комбинира с една или друга напитка. Това може да повлияе сериозно върху цялостното вкусово усещане на храната. Така например със суши може да се пие традиционна японска бира, но разнообразието от комбинация на вкусове на свършва до тук. Много хора избират различни варианти на хапване на суши с алкохолна напитка. Това зависи от личните предпочитания и вкус. Когато консумацията на суши е в ресторант, то може да се направи консултация с обслужващия масата сервитьор, който да препоръча подходящо вино например.

Няколко основни правила при избора на напитка за суши

Ароматите на храната и напитката трябва да се допълват един друг. Също така пикантните храни е добре да се съчетават с по – сладки напитки. Ако например поръчаното суши е с пикантен вкус, то напитата, която ще се поръча с него е по – добре да бъде с по – сладък вкус, за да се получи баланс и да не се засилва пикантния вкус. Има един много тънък момент от японската кухня, който традиционно се отнася са суши – то не се поднася в комбинация със саке, защото и двете са направени от ориз. Но! Това че е правило, не значи, че е задължително да се спазва. Напротив – саке в комбинация със сашими има страхотен вкус, защото двата елемента много добре се допълват един друг.

Суши и бира

В никакъв случай не е задължително суши да се комбинира само с японска бира. Тя може да бъде и обикновена, но добре подбрана. С оглед на факта, че суши и сашими са по – леки храни, то бирата с която трябва да се комбинират е добре да бъде светла. При консумация на суши в ресторант може да се направи консултация с персонала, коя бира би била най – подходяща. Така ще се получи желаният резултат – баланс между вкуса на бирата и този на храната.

Вино и суши

Ето и най – интересната част от напитките, които правят добра компания на всяко суши. Сухият ризинг е много добро допълнение към суши със сьомга, хамачи – жълтоопашата риба и змиорка. Разбира се при подбора на комбинацията от вино и суши има още много различни варианти и все пак идва и момента на личния вкус и предпочитания. Тук е задължително да се запази правилото вкусът на напитката да се допълва, а не конкурира с този на храната. Подобно и на подбора на останалите напитки, които да се комбинират със суши при коктейлите трябва да се избере такъв, който да бъде в синхрон с вкуса на храната.

Научете още и как се приготвя вкусен ориз за суши