Суши Футомаки софт шел 12 броя

Суши изкушения – Макисуши

Японската кухня е необятна и има много различни рецепти. Ястието, което покори света определено е сушито . В днешни дни освен в Япония, тази храна се разпространява бързо и с огромен успех в САЩ и Европа. Най – разпространените в световен мащаб видове суши са макитата. Маки суши е вид суши, което е навито на руло и има разнообразен пълнеж. Оригиналната дума е „Makizushi“ и е съставена от две други думи – „maki“ което значи „да навия“ и „zushi“, което означава „sushi“, но думата е променена навлизайки в световната кухня. Суши рулото се прави основно с ориз и кори нори, които са външната част на готовия продукт и държат пълнежа стегнат, като му пречат да се разпадне.
Маки сушито се навива на руло в цилиндрична форма, като след това готовият продукт се нарязва на тънки парчета. Консумацията на маки рулцата е най – лесна за начинаещите, защото те са стегнато навити, по – трудно се разпадат, а в същото време са удобни за хващане с клечки. Хапват се на веднъж, защото са малки по размер и не е нужно да се прибягва до рязане или консумация на две хапки.
Другото име, под което е известен продукта е „nori maki“ или „norimaki“. Името идва от начина на приготвяне – кори нори, върху които се поставя ориза и се навива. Преди а се навие рулото в него се поставят разнообразни плънки, но най – често един вид. Корите нори се правят от водорасли, които се правят по специална технология, така че да се получи познатият вид.
Друго наименование на маки сушито е „hosomaki“, което пък значи тънки суши рулца. След приготвяне на голямото руло, макитата се режат на тънки парчета. Те са най – лесни за готвене, защото не се изискват особено много продукти и са с ниско ниво на трудност. Това е и един от първите видове суши, които повечето начинаещи любители на този японски деликатес се опитват да приготвят сами.
Класически представители на маки сушито са три основни, които се предлагат почти навсякъде:
– Тека маки са рулца суши, които в сърцевината си имат парчета сурова риба тон;
– Капа маки – рулцата са с пълнеж от краставица;
– Шинко маки – при него се използва оцветена в жълто ряпа Дайкон.
С течение на времето много суши готвачи започват да експериментират и да правят различни рулца. Те са много интересни и вкусни, но се приготвят в различни краища на света. В Америка например са популярни рулцата със сирена като Калифорния и Филаделфия. В България се предлагат и други видове като сьомга, риба тон, рулца от раци, манго.
Вижте и няколко съвета как да изберете своето суши

Суши Футомаки софт шел 12 броя