Суши Пикантни рулца от раци 4 броя

Суши – как да направим перфектният ориз

Сушито е японска храна придобила огромна популярност в света, особено в последните години. Все повече хора го предпочитат заради неговите вкусови качества, здравословни съставки и достъпност – предлага се на много места като ресторанти, търговски центрове. Феновете на сушито обичат да го приготвят и у дома. Какви са тайните на перфектният ориз за суши?
Една лесна рецепта за страхотен суши ориз:
Избор и подготовка на ориза. Обикновено се работи със специален такъв наречен „Шари“. Другото име, под което се намира по магазините е просто ориз за суши. Започва се с измиване на подходящото количество. Стандартната пропорция е 1 чаша, която стига за навиването на 3 рулца. Почиства се под течаща вода за около минута. Залива се с вода, чието равнище е малко над това на ориза. Пропорцията е стандартна 1 чаша ориз към 1.15 чаши вода.
Приготвяне: оризът за суши се готви на силна температура за около две минути – до завиране на водата. Котлонът се наглася на ниска температура и съдът се захлупва. Готовността на ориза за суши се познава по следното – в съда са останали единствено големи сварени зърна.
Подправяне на ориза за суши
След като е сварен, оризът се смесва с микс от половин чаша оризов оцет, 2 с.л. сол и толкова захар. Миксът се приготвя само с оцет от ориз, а пропорцията е точна при готвенето на 3 чаени чаши несготвен ориз. Свареният и подправен ориз за суши се охлажда, докато придобие стайна температура. Охлаждането става само в стая, без да се поставя в хладилник или фризер – това ще увреди текстурата и зърната ориз.
Няколко трика: рецептата е съставена при оптимални условия и съставки, така че да бъде близо до стандартните вкусове на ориз за суши. Някои хора предпочитат по – малко подправки. Ето защо готовата консистенция е добре да се опита – възможно е да се наложи добавяне на още оцет, сол или захар – според личното желание.
Идеики за по – практично и правилно приготвяне на ориз за суши:
– Оризовият оцет, солта и захарта предварително се приготвят за да се добави цялостна консистенция. Оцетът се затопля в микровълнова фурна или на печка, а другите подправки се разтварят в него;
– Продуктът се готви на дъното на тиган или в специален уред за готвене на ориз;
– Веднъж приготвен, оризът се премества в дървена или пластмасова купа, без да се покрива;
– Подправките се смесват с ориза за суши още докато са топли и се бъркат задължително с дървена лъжица.
Готовият ориз вече търси своите най – добри добавки – риба или зеленчуци по избор на готвача!

Суши Пикантни рулца от раци 4 броя