Суши Урамаки Калифорния 4 броя

Суши Калифорния – история и произход

Калифорния със сигурност е един от най –разпространените и обичани видове суши . Всъщност този вариант на суши представлява маки рулце с краставица, раци или имитация на раци и авокадо. Отвън рулото от изброените съставки е обвито с ориз и препечени сусамови зърна или хайвер. Суши Калифорния се радва на много почитатели, особено в САЩ от където според историците тръгва и неговото създаване. Този вид суши не е от традиционните за Япония.

Спорове за произхода на суши Калифорния

Всъщност съществува спор от къде точно произхожда този вид суши. Според едни е създадено във Ванкувър, но според други в Лос Анжелис, Калифорния. Най – разпространената и приета от историците версия е, че авторът е Ичиро Машита, главен суши шеф в ресторант Tokyo Kaikan, в американския град. Прототипът на суши Калифорния е създаден някъде в края на 60-те и началото на 70-те години на 20-ти век. Другият шеф готвач, който претендира за авторство върху Калифорния суши е Хидекадзу Тоджо.
Първата документирана претенция към авторството на суши Калифорния е от шеф готвачът Ken Seusa от суши ресторант, разположен в близост до Холивуд. Потвърждение на неговото авторство дава мениджърът на ресторанта Fuji Wade. Годината на това събитие е 1979. Доста време след предходните рецепти. Каквато и да е истината, Калифорния суши рулцата вече са познати и обичани в целия свят, независимо от техния произход.
И все пак… Каквито и да са споровете върху авторството на Калифорния суши най – важното е, че е неговата родина не е Япония, а САЩ. Не е ясно дали поради този факт или заради безспорните си вкусови качества точно този вид суши е много популярен и обичан в Страната на неограничените възможности.

Прототипът

В първоначалната рецепта е използвано само замразено месо от раци, тъй като суримито още не е било създадено. Краставицата, майонезата и сусамът също не са били част от първоначалните варианти на суши Калифорния. Стилът на навиване на рулцето е бил като хосомаки – всички продукти са завити в кора от пресовани водорасли. Проблемът бил, че много често ролката се разпадала. Така се появило навиването на рулото в стил урамаки – оризът е отвън, а вътре е сърцевината с останалите съставки.

Пресата

Колкото и странно да изглежда пресата в САЩ доста спомага за разрастването на популярността на Калифорния суши. Първото споменаване на наименованието California Roll е използвано през 1979г. През следващата година суши Калифорния е представено в специализирано кулинарно списание – Гурме, а през 1981г. дори във вестник Ню Йорк Таймс. Тези публикации силно допринасят за нарастващата популярност на сушито в САЩ. В следващите години много готвачи са работили по създаването на много разновидности на Калифорния суши.

Научете и коя е най – добрата риба за суши сашими