Суши Сьомга 6 броя

Суши клечки – история и произход

Клечките за хранене са изключително разпространени в Азия и с тях се консумира не само суши , но и много други храни от региона. Двете еднакви по големина клечки, които много често затрудняват хората от Западния свят при тяхното използване поне в първите моменти, когато човек се опитва да се храни с тях всъщност са на повече от 6000 години. Наистина са доста древни! Първоначално се използват в Китай, а след това се разпростират и в Япония, Корея, Камбоджа, Лаос, Малайзия и на още много други места. Основният материал, от който се правят е бамбук, но има и такива, направени от дърво, пластмаса, неръждаема стомана. Подобно и на добре познатите вилици и лъжици и при клечките за хранене се срещат специални колекции изработени от сребро, злато, слонова кост, порцелан.

Японските клечки за суши

Клечките за ядене не само на суши, но и на повечето японски храни се отличават от останалите. Така например дълги клечки между 30 и 40 см. се използват за готвене, особено за пържени ястия. По – късите клечки с дължина около 23 см. обикновено се използват за хранене, като има различни размери – за жените и за децата. Всички видове пръчици за суши и други храни са заострени в края, без значение от техния вид или размер. Така парчетата се захващат по – лесно. Все пак, когато се консумира японска храна – било то суши или друго може да се опита храненето с пръчици. Не е толкова трудно, а пък е и един вид уважение към културата на тази страна.

Материал на японските суши клечки

Пръчиците за хранене в Япония са изработени основно от дърво или бамбук и в двата случая са лакирани. Бамбуковите и дървени пръчици са сравнително евтини. Много хора при поръчка на суши например получават комплект от две клечки, които са съединени в края. Преди започване на консумиране на суши или друга японска храна с тях, те трябва да бъдат разделени от клиента. Това е гаранция, че преди това тези пръчици, не са били използвани. Особено при консумиране на суши или други ястия на хапки, дървените или бамбукови пръчици са по – удобни от например пластмасовите. Основата разлика се крие в това, че те имат по – добро сцепление и с тях храната се консумира по – лесно.

Декориране и украса на клечките за хранене

В магазините за суши продукти може да се открият различни видове пръчици за хранене. Много често японските такива са декорирани и лакирани, което изолира клечката, особено дървените такива. Някои богати семейства в Япония все още използват сребърни пръчки за хранене. Това е свързано с вярването, че при контакт с отрова среброто потъмнява. Металните пръчки, които са по – рядко срещани може да имат грапавини. Това позволява на клечката да стане по – малко хлъзгава и с нея да се яде по – лесно.

Научете и повече за етикета за консумиране на суши