Традиционни суши рецепти

Суши майсторите – древните творци

Суши е традиция, история и древна култура, развила се преди векове. Всяка една хапка суши е създадена с прецизност и майсторство. Какво всъщност е която и да е храна без човека, който я приготвя? Майсторите на суши са създали и развили неповторимите вкусове на японската кухня, но не само. Стараейки се да дадат всичко от себе си, майсторите добавят по нещо от себе си за да развиват цялото кулинарно изкуство.

Началото

Сушито се настанява в Япония някъде през 7-ми – 8-ми век. Първоначално използваният методи наричан „суши“ е бил смес от сол и суров ориз, в които се е съхранявала сурова риба.

С течение на времето хората забелязали, че рибата и оризът могат да се консумират заедно. Постепенно към рибата и ориза били добавяни сезонни зеленчуци.

Неизвестно кой точно го направил пръв, но в началото суши майсторите правели не познатите днес малки хапки, а два вида – единият „хако – зуши“ оформян във формата на кутия, а другият навит на руло „маки“.

Оризовият оцет

В началото на 19-ти век Накано Матазаемон, създател на съвременния японски концерн Мизкан, пътува до град Едо – днешно Токио и опитва суши. Решава да създаде оцет от ориз, който да подправя вкуса на хапките. Така се появява традиционният днес оризов оцет.

Първият суши майстор

Позната днес неустоима комбинация от сурова риба и варен ориз била създадена през 19-ти век от Ханая Йохей. Това бил човекът, който за първи път дал на света сушито. Ханая Йохей направил своето кулинарно произведение наречено „нигири“ и започнал да го продава. Историята продължила като в приказка – човекът метнал дървена кутия от гозбата си и тръгнал да я предлага по улицата. Няколко години по-късно първият суши майстор имал павилион и там продавал своето ястие.

В началото сушито било позната само в Едо. След редица исторически премеждия и властови сътресения сполетели страната, сушито изгряло над Едо и достигнало всички части във вътрешността на страната.

Уникалният вкус, който бил създаден от оризовият оцет на Мизкан и хапките на кулинарното майсторство на Йохей се разпространили дори в най – затънтените кътчета на Япония.

Суши майсторите днес

В съвремието важна част от задълженията на суши майсторите са подборът на качествена прясна риба, разнообразяването на менюто на ресторанта, експериментите с различни съставки и подправки.

Специални училища по света подготвят желаещи да станат майстори, изучавайки най – фините тънкости на занаята.

В днешното непрекъснато променящо се ежедневие някои суши майстори разнообразяват своите клиенти предлагайки суши в напълно нетрадиционни форми. Всеки майстор има свой запазен начин на приготвяне на хапките, но оригиналната смесица от варен ориз и парче сурова риба с оризов оцет си остават в основата на цялата индустрия.

Ако ви се хапва вкусно суши, заповядайте при нас в Edo Sushi & Teppanyaki и Edo Sushi & Teppanyaki Ring Mall !

Очакваме ви !