суши

Суши пица – любопитен кулинарен експеримент

Суши пица за някои може да звучи не особено приятно или дори объркващо. Разбира се отявлените фенове на истинското суши със сигурност биха протестирали срещу подобни кулинарни опити. Въпреки това ястието е много популярно в своята родина – Канада. Подобно на съседните Съединени Щати и Канада има немалко принос в развитието на суши културата и различните видове рулца особено през 20-ти век.

Основни особености на суши пица

Всъщност симбиозата между пица и суши е създадена в Канада и много успешно се позиционира в Монреал и Торонто. Яде се като основно ястие и се поднася топло. Основата е от пържен ориз, а заедно с него има и сьомга, и авокадо. Разбира се има различни варианти, като това са основните съставки, но пък място за експерименти има достатъчно. Често към състава на суши пицата се добавят и нори, джинджифил и хайвер в различни варианти. Всичко зависи от предпочитанията на готвача и неговото лично виждане за ястието.

Създател на суши пицата

Поредното суши творение, което е с доста спорен произход. Първоначалното създаване и реализацията му са плод на различни дебати, но все пак има победител. Суши шефът на един от ресторантите в Монреал, провинция Квебек потвърждава, че тя е авторът на този специалитет през 1992г.
Огромната популярност, която придобива ястието много бързо го нарежда като емблема на града наред с традиционния за Монреал Peameal Bacon Sandwich.

Приготвяне

Приготвянето на суши пица е много лесно и приятно занимание, защото не изисква много усилия, само повече фантазия за украсата. Предварително подготвеният ориз за суши се оставя в хладилника или на студено за да изстине добре. От него се прави една или няколко топки, които се оформят подобно на шницели оризови топки. След това всяка една от тях се потапя последователно в брашно, яйца и накрая в хлебни трохи. Изпържват се в нагорещен тиган, докато коричката отвън стане златиста. Гарнирането е по избор според предпочитанията.
Най – важното при приготвянето на тази рецепта е оризът да бъде добре сварен и изстинал. Тъй като оризът за суши е традиционно по – лепкав, то и най – добре да се използва домашно фолио за да се постави и завие в купа преди охлаждане. Топките или топката трябва да бъдат с достатъчно голям размер, за да може да се работи с тях. При приготвянето на суши пица у дома е достатъчно да се спазват правилата за направата на основата. След това всичко е лично предпочитание и фантазия за гарниране. Може да се ползват както стандартните добавки, така и например сурими с майонеза, риба тон, краставица и всякакви подобни според желанието на клиента.

Научете повече за американските видове суши.