Суши Урамаки скарида в темпура с манго 8 броя

Суши по света

Създадена в началото на 19-ти век, суши кухнята става изключително популярна в световен мащаб след Втората световна война. Сушито се разпространява бързо в световен мащаб и в много страни започват да изникват японски ресторант и суши барове. В японският град Токио дори има академия, която подготвя майстори на суши. В периода от 1993 г. до 1999 г. под формата на телевизионен сериал в Япония върви поредицата „Iron Chefs“ – кулинарна битка,  в която майстори на суши от страната и чужбина се състезават в кулинарни битки и показват своите умения.

Поръчване на суши

В някои ресторанти в Япония все още е запазена традицията сушито да се „договаря“ с готвача. Няма предварително меню, а суши майсторът казва какво може да приготви. С нарастването на потока туристи в Япония, а и с напредването на глобализацията обаче се налага тенденцията в ресторантите да се предлагат илюстрирани менюта. Това определено улеснява клиентите.

Една от последните модерни суши приумици е предлагането на суши на платформа подобна на влакче. Чинийки с различен цвят и хапки вървят една след друга. Клиентът избира тези, които му допадат най – много и ги взема. Как се изчислява колко струва? Системата е много лесна – всеки цвят чинийка си има определена цена. Смята се броя на чинийките от всеки цвят. Цената е известна предварително на ресторанта, защото се знае в кои чинийки какво суши е поставено – хосомаки, урамаки, футомаки, сурими.

Регионално суши

Интересен факт от развитието на суши културата е наличието на местни видове суши. В различни части на самата Япония например много често се среща различен вкус на сушито – по – сладко, по – солено, с определен за региона вид риба или зеленчук.

С разпространението на суши по света се получават и интересните, и нови видове суши. Такива са типичните за САЩ видове „Калифорния“ и „Филаделфия“ – кръстени на сирената, използвани за направата на суши хапките. По данни на Министерството на земеделието, горите и риболова на Япония  от 2006 година в света има над 20 хиляди японски ресторанта, като 10 хиляди от тях са в Северна Америка. Но! По данни на същото ведомство по – малко от 10% от тези ресторанти са собственост на японци. Заведенията разположени в търговски центрове и МОЛ-ове предлагат суши, но останалата част от храната в тях е по – традиционна за Китай. Няма точни данни какъв процент от тези места за хранене предлагат оригинална японска храна.

В Европа и дори в България може да се намерят интересни вкусови предизвикателства за любителите на суши. Много майстори приспособяват сушито към местните кулинарни традиции. Така в немалко ресторанти може да се намери суши с пилешко месо (далеч от традиционния вкус), хапки с риба традиционна за българските реки и Черно море.

Макар сушито да е на първо място традиция и вековна наслада, попаднало на други географски ширини то се променя. Взаимодействието с различните места, на които попада обогатява цялата суши кухня.

Запазвайки своята първоначална идея за чистота и естественост на продуктите, сушито остава една изключително здравословна храна.

За да опитате най-доброто суши в София, вижте нашето меню и направете резервация !