Суши Урамаки сет 28 броя

Суши – разлики между стиловете в Япония и САЩ

Появявайки се на американския пазар суши моментално печели много почитатели. От това разбира се следва бум на индустрията и приготвянето на нови и нови видове като Калифорния например. Не само американския пазар, но и този на съседна Канада са завладени от суши манията и там също се появяват различни нови експериментални рулца. С развитието на суши индустрията на два континента логично се появяват и сериозни различия. Отликите са във всичко – начина на приготвяне, стила на рулцата и много други дребни, но важни подробности.

Как се става суши шеф в САЩ и в Япония

Хората, приготвящи суши се обучават различно време за да придобият сертификат за майстори на суши. В Япония времето е от две до четири години тежко и стресиращо обучение за да се вземе най – ниската степен. Преди кандидатът да започне да прави парчета нигири суши той се обучава в приготвянето на ориза за ястието, оформяне на парчетата риба за него и определяне на необходимото количество уасаби.
Не така обаче стоят нещата в САЩ. За да получи един готвач сертификат за суши майстор е необходимо да се посещава курс от около три месеца, в който се изучава приготвянето на Американско суши. Накрая се получава сертификат.

Ориз за суши или кафяв ориз

Традиционно в Япония суши се прави със специален ориз, който е бял с малки зърна и се подправя с микс от оризов оцет, захар и сол. Необходимо е спазването на стриктни правила и поддържането на определена температура за да се получи перфектният суши.
С цел привличане на нови клиенти и проповядване на здравословно хранене, някои ресторанти в САЩ приготвят суши с кафяв ориз. Ясно е, че има голяма разлика във вкуса на ястието приготвено по единия и по другия начин. В България например може да се намери и суши, приготвено с киноа. Въпреки здравословните разновидности на основните съставки истинският вкус си остава при приготвянето му с обикновен ориз за суши.

Темаки суши или вафлена фунийка

Традиционното японско темаки суши представлява конус от кора нори, която е пълна с ориз и други съставки като например парчета риба или зеленчуци. Навива се на ръка и се поднася в чиния подобно на стандартните кръгли рулца.
В САЩ има магазини, в които може да се намери същото нещо, но поставено не в конус от нори, а във вафлена фунийка. За огромната разлика във вкуса и качествата на храната и дума неможе да става, но въпреки това индустрията се развива с големи темпове и резултат се появяват и такива ястия.
Суши е традиционно японско ястие, което след попадането на Запад търпи много развитие и изменение. Промените са както в положителна, така и в отрицателна насока. Най – важното за цялата японска кухня е простотата на приготвяне на храната и сезонността на съставките, така че при приготвяне на суши в домашни условия е най – добре готвачът да се придържа към този постулат.

Научете и какви са другите интересни японски храни освен суши