Суши с фугу – опасен деликатес

Рибата фугу или позната още като риба балон е много интересна и специфична съставка на суши. Най – често от нея се приготвя суши сашими, което е считано за много изискан деликатес в Япония. Огромният интерес, който предизвиква приготвянето и консумацията на фугу във вид на суши идва най – вече от легендарната отрова, която се съдържа в рибата. Съдържанието на отровното вещество тетродотоксин във фугу може да убие човек за броени секунди!

Фугу и суши

Въпреки печалната си известност суши с фугу се приготвя в много японски ресторанти в страната. За да се подготви рибата за суши е необходимо да се отстранят местата, съдържащи отровата. Разбира се не става дума само за едно конкретно място. При различните видове риба, отровата се намира в различни части от нея. И съответно трябва да бъде премахната много внимателно, за да не се допусне отравяне на цялото месо. Подготовката на фугу за суши се извършва от майстор готвачи, които имат дълъг и доказан стаж като такива. Наред със стажа за приготвянето на фугу сашими готвачът задължително трябва да притежава сертификат. Един от другите аргументи за превръщането на суши с фугу в специалитет е трудността на приготвяне на самата риба.

Фугу в историята на Япония

Интересен и много любопитен факт е забраната за консумация на рибата по време на властването на шогуните. Най – строго забраната е спазвана в центъра на тогавашната власт – Едо, чието днешно име е Токио. Въпреки това, в отдалечените от града райони, обикновеното население продължавало да готви и яде фугу. А някои от рецептите от тези времена може да се намерят и до днес.
Още един интересен факт – японският император няма право да яде фугу заради своята собствена безопасност.

Какво освен суши може да се направи от фугу?

Японската кухня е развила сериозно консумацията на фугу, въпреки всичките недостатъци и опасности. По какви начини се яде рибата:
– Първото място е за сашими. Суши сашими с фугу определено държи челната позиция при ястията, в които се поставя този вид риба. Дори има специална техника за изрязване на парчета фугу в прозрачни резени;
– Фугу със зеленчуци. Лекият вкус на рибата се смесва с този на зеленчуците и дипа. Полученото ястие има отличителен състав, в който почти не се усеща вкуса на рибата;
– На салата. Чрез премахване на шиповете от кожата и допълнително почистване рибата може да се сервира като съставка на салата наречена yubiki;
– Пържене с много мазнина. Този вид готвене е типичен за японската кухня и често се прилага за различни храни.
Макар често името фугу да е синоним на отрова и опасна храна, много от японците са на мнение, че това е една от най – вкусните риби!

Научете интересни факти и за funazushi – оригинално суши на почти 400 години!