Суши Тон с Бонито флейкс 4 броя

Суши Филаделфия – история и произход

След появата си на световната сцена суши рулцата започват да печелят много почитатели по цял свят. Някои дори определят тази японска храна като фаст фууд, но за разлика от стандартните такива ястия, тук няма печене и пържене, а само мариноване на продуктите. В днешни дни производството на суши е доста широко разпространено в по – голямата част от света като благодарение на множеството експерименти на суши майсторите разновидностите на традиционните ролки са хиляди. Много от тях са съобразени с местните традиции и вкусови предпочитания, други са дело само на експерименти и смесването на различни съставки. Едно от най – популярните рулца суши наред с Калифорния е Филаделфия. Подобно на своя събрат и то е създадено извън Япония.

Произход на суши Филаделфия

Суши рулата Филаделфия са кръстени на едноименното крема сирене, което е сред съставките. Комбинацията от сьомга и крема сирене е била използвана още в началото на 20-ти век за покриване на популярни в САЩ сандвичи. Комбинирането на пушена сьомга и крема сирене е в основата и на приготвянето на суши Филаделфия. През коя година точно става това не е ясно, но пък резултатът е страхотен вкус и истинско изкушение за любителите на сушито.

Състав на суши Филаделфия

Рулцето Филаделфия има във вътрешността си парче пушена сьомга, крема сирене и краставица. Отвън, тези съставки са завити в кора нори и обгърнати от предварително подготвен и овкусен ориз. В различните си разновидности може да има и авокадо, лук и сусамови семки. Суши Филаделфия е от типа рулца маки суши, при които във вътрешността е поставен основния състав завит в кора нори, а отвън е ориза.

Разлика с традиционните видове суши

В типичните за Япония видове суши, се използват пресни съставки, а рибата е само овкусена, но не и обработена. В суши Филаделфия се използва основно пушена риба сьомга. Това е и една от основните причини този вид рулца за да подложени донякъде на критика от традиционалистите. Причината е, че се различават от класическите рецепти. Въпреки това рулцата Филаделфия се предлагат в много ресторанти извън САЩ и са сред много популярните в света. Техния състав може да варира извън основните съставки, като това зависи от виждането на главния готвач.

Извън традициите и с поглед в бъдещето

В течение на годините и развитието на суши кухнята извън Япония се появяват различни видове рулца, които са съобразени с местните кулинарни традиции или идеите на главния суши шеф. Има типични рулца, които са се съхранили в своя първоначален вид. Но има и много разновидности, които се предлагат само в определена верига ресторант или само в един конкретен. Суши кухнята е толкова интересна и разнообразна, че ежедневно може да се опитват различни видове и те винаги да са с все такъв приятен вкус.

Научете и какво представлява маки суши