Суши – храната на дълголетието

Суши - здравословна хранаВ забързаното съвремие хората все повече се стремят към здравословен начин на живот. С нарастването на ресторантите от вериги тип „фаст фууд“, обаче това е все по – трудно.  Множество проучвания на водещи световни университети доказват, че хората от Азиатския регион живеят най – дълго. Дали това не се дължи на … сушито?

Здравословна основа

Оризът се отглежда в Азия от векове. Суровият ориз съдържа голям процент въглехидрати, които са важни за произвеждането на енергия в организма. Останалата част от оризовото зърно съдържа протеин. Независимо от това, че претърпява топлинна обработка, оризът запазва своите качества. Всяка хапка суши дава максимално количество лесна за усвояване енергия. При приготвяне на суши, а и в почти цялата японска кухня се използват малко подправки. Това се отнася и за приготвянето на ориз за суши. Лекото овкусяване с оризов оцет по никакъв начин не нарушава хранителните качества на продукта.

Риба – лека и апетитна суши наслада

Рибата използвана при приготвянето на суши варира в зависимост от сезона. Естествеността при приготвянето на рибата за суши – без подправки, само с много малко добавяне на сол. Всички риби имат изключително малко мазнини в сравнение с другите видове меса. Препоръчвана при всякакви видове диети, рибата е източник на енергия, витамини от група В и много ниско съдържание на холестерол.

Тези показатели правят рибата най – лекото и полезно месо. При приготвянето на суши рибата почти не се обработва, с което запазва своите естествени хранителни качества.

Соевият сос най – добрата суши добавка

Соята е много древна култура, отглеждана в началото предимно в Китай. Соевият сос се произвежда по древна технология, запазена векове наред. За производството дори на съвременния соев сос се ползва старата технология – соя, пшеница, вода и сол. Сместа се оставя да ферментира и се съхранява в стъклени бутилки. Соевият сос е естествен продукт с ниско съдържание на калории и без холестерол. Соевият сос е верен спътник на сушито през цялото време и във всяка точка на света.

Сезонност на продуктите в суши кулинарията

Суши кухнята залага изключително много на сезонността на продуктите и още от древни времена се прави с риба характерна за сезона. При правенето на малките вкусни и толкова популярни хапки хосомаки се използват само пресни зеленчуци. Традицията важи и за хапките с риба – само прясно уловена, характерна точно за това време на годината.

В съвременния свят, когато може да се намери всичко и по всяко време голяма част от суши майсторите спазват традицията на сезонността.

Комбинацията от естественост на продуктите, минимална термична обработка и приготвяне без почти никакви подправки правят сушито – здравословна и полезна храна. Истинският вкус на традиционното източно суши може да се опита само в добър ресторант с доказано име и хубави препоръки.