суши

Суши Funazushi – езкозиточно и вкусно

Родината на любимото суши – Япония е страна с много богата история и култура. Подобно на всяка друга държава и в Страната на изгряващото слънце са се случили множество интересни събития, които са насочили хода не само на историята, но и на културата в една или друга посока. Суши се заражда в познатия до днес първоначален вид през Едо ерата, като в основата му е ястие от ферментирала риба. След този период ястието суши започва да се развива, докато се стигне до днешните хиляди разновидности, които се предлагат в цял свят и често придобиват специфики на различните национални кухни.

Времето на изхвърляне на лепкавия ориз

Суши води началото си от специфичен начин за съхраняване на рибата във ферментирал ориз. След като се получи желаният резултат оризът се изхвърля. Е, когато оризът остава и се консумира заедно с рибата се получава суши. И така тук някъде е поставено началото на познатото суши, известно в самото си начало под името narezushi.

Модерното суши се ражда

Днес narezushi не се прави, а и не се предлага почти никъде. Познатото днес суши с овкусен ориз и свежи съставки се появява някъде към края на периода Едо. Първоначалният вариант – narezushi се отличавал със силна миризма и вкус, което е много далеч от днешните представи за суши. И тук е мястото да се спомене за funazushi. Тази разновидност на суши се произвежда от почти 400 години по една и съща рецепта на едно определено място в Япония.

Funazushi – екзотика и история

Funazushi е вид суши, който е сходен с narezushi. В днешни времена може да се намери само в префектура Шига. Интересното при него е, че се прави от един специфичен вид риба, наречен Nigorobuna. Тази риба може да бъде намерена и уловена само в езерото Бива. Технологията на производство отнема четири години и може да се раздели условно на два етапа. Първият е осолената риба се поставя в сол и престоява една година. След това престоялата риба се преопакова с ориз и ферментира до четири години. Резултатът е суши funazushi.
За производството на суши funazushi е ангажирана една фамилия от района, която се грижи традицията да не угасне и продължава да прави сушито по традиционния начин. Суши funazushi има силен аромат и остър вкус на оцет. Много от хората, които го опитват са подтиквани от любопитство, но след това повечето споделят, че вкусът не им е харесал.
Колкото по – популярна храна стават хапките суши, толкова повече разновидности се зараждат и разпространяват. Подобно на повечето кулинарни изкуства и тук се пази традицията, но се добавят и новости, които пък са пригодени за местния пазар и вкус.

Научете и още интересни факти за различните видове суши.