Тайни от японската кухня – Ⅱ
Японска кухня – изтъкана от простота и прецизност. За Западните нации този начин на хранене все още не е достатъчно ясен. Японската кухня е символ на здравословното хранене, а и не случайно най – дълголетните хора живеят в Страната на изгряващото слънце.
Какво прави японската кухня толкова здравословна и популярна.
Философия на готвене в японската кухня
На първо място е философията на приготвяне на самата храна. Японската кухня залага изключително на простотата при приготвянето на всяко ястие. Оризът се приготвя като самостоятелна храна като вместо да се готви заедно с друг продукт се добавят само подправки.
Изключително важен е фактът, че японската кухня има особено изразена сезонност на ястията – в зависимост от това дали е пролет или есен вкусовете на трапезата се променят. Това не се отнася за най – традиционното японско ястие – оризът, който се консумира целогодишно. Друга много популярна японска храна са нудълс – оризови спагети. В съвременната японска кухня нудълсите може да се смесват с някакъв вид месо или зеленчуци.
Факт за японската кухня, който мнозина учени определят като основополагащ за дълголетието на нацията е сервирането на храната. Прието е всяко ястие да се сервира в отделна купичка, а самата купичка да не бъде пълна до горе. По този начин японската кухня набляга на естетическата страна на храната, не толкова на количествената.
Древни тънкости
От много векове в японската кухня сезонността на храните е на почит. В съвсем ранна пролет се хапват ястия от млади зелени зеленчуци – грах, бамбук, марули, спанак. Тези зеленчуци преминават минимална термична обработка. Месото, присъстващо в японската кухня е основно риба и морски дарове. Типичен елемент от незапомнени времена е мисо – паста, която се получава от ферментирала соя.
До днес е запазена традицията да се консумира соев сос. Историята му започва преди векове, но днес е най – добрият приятел и верен гост на масата при всяко хранене. Разбира се добре познатият в началото соев сос днес вече е с подобрени вкусови качества и разнообразен с нови видове.
Интересен факт е, че в японската кухня почти не присъства хляб. Неговото място е заето от купичка ориз. За приготвянето на деликатеси от японската кухня са необходими три основни компонента: ориз, мисо и соев сос.
Смятана за една от най – здравословните кухни в света, японската залага на простота, стил и съвършенство. Храната се приготвя за да бъде наслада първо за очите, след това за стомаха. Рационалното използване на комбинация от сезонни зеленчуци, ориз и риба са тайната на дългия живот и сърцето на японската кухня. Ако сте пропуснали да прочетете 1-ва част на статия може да го направите тук; Тайни от Японската кухня I