Суши Боровинка 2 броя

Темари суши – апетитно и красиво

Темари суши е едни интересен и много типичен за Япония вид суши , който обаче не е много известен извън страната. Темари суши е особено традиционна храна за празника на момичето или Хина Мацури. Въпреки, че има вкуса на традиционното суши, този вид хапки са кръгли на външен вид. Всъщност самото име на тези хапки означава топка на английски език. Именно това е и външният вид на суши темари – малки топки, съставени от ориз и покрити с парче риба или друго по избор. Правят се изключително лесно, а изглеждат повече от фантастично и апетитно. Въпреки това за да се направят в домашни условия се изисква малко повече търпение и старание, за да се получи точният резултат. Уловката е при оформянето на топчето двата слоя – рибата или зеленчука и ориза да се оформят точно във вид на топка.

Как се приготвя темари суши?

Много лесно и просто! Оризът се подготвя по същия начин, както този са обикновено суши. Всъщност съставките са напълно идентични, като разликата е в оформянето. Топингът е особено важен. Това е горната част на сушито или иначе казано това, което ще се вижда от консуматора. Има различни видове риба и зеленчуци, които се използват. Може да се поставят както мариновани както за сашими, така и пушени например. Сред най – често използваните продукти при приготвянето на суши темари са риба тон, сьомга, скариди и авокадо. Тези покрития трябва да бъдат задължително тънко нарязани и достатъчно широки, за да покрият топката отгоре.

Оформяне и подбор на цветовете

Темари суши може да представлява истинска феерия от цветове и освен вкусно да изглежда истински красиво. Много добра идея е комбинирането на контрастни цветове като например риба тон и авокадо. Комбинирането на тънко нарязана краставица най – отгоре и друга съставка между краставицата и ориза ще се получи още по – интересно съчетание. Всичко е въпрос на вкус и предпочитания. За да се избегне лепкането на ориза по ръцете и да се получи точно правилна кръгла форма върху ръката се поставя парче домакинско стреч фолио. Първо се поставят парчето риба или зеленчук, а върху него малко от предварително приготвения ориз. Опакова се много внимателно, като целта е да се получи добре опакована топка, която е затворена отдолу. Така може да се получи кръглата форма на темари суши. След като топката е готова фолиото се премахва, а топчето се настанява в чинията, в която ще бъде поднесено. Добре е да има разнообразие от вкусове, за да се получи и по – пъстра чиния.

Вижте и интересни факти от суши традицията