Тепаняки

Тепаняки вечеря в ресторант

Тепаняки е едно от най – често срещаните ястия от японската кухня. Най – вкусното тепаняки може да се получи, когато е приготвено от специалист. Как точно се прави поръчка на ястието, когато всички гости са насядали около масата за тепаняки? Отговорът е много лесно, а и храната се готви пред очите на гостите.

Какви храни има на тепаняки масата?

На тепаняки масата обикновено са подготвени всички съставки, необходими за готвене: ориз, нудълси, морски продукти, пили или стек, сосове – соев сос, Vinegar, лют сос, сол, пипер, сусам, мазнина – масло от чесън, слънчогледово олио, зеленчуци, тофу и яйца. Менюто, по което се приемат поръчките е предварително съобразено с наличните съставки. Така няма възможност да се получи разминаване между исканото от клиента ястие и възможността за неговото приготвяне.
Приготвянето на храната започва тогава, когато всички гости на масата са дали своята поръчка и тя е потвърдена от шеф готвачът. След това той започва да приготвя едно по едно ястията за гостите. Обикновено масата за тепаняки е предназначена за настаняване на 8 човека, подредени в П-образна форма около масата.
Едно от най – интересните и красиви неща при готвенето на тепаняки е да се наблюдава как точно готвачът прави всяка една от порциите. Всеки готвач на тепаняки има свои собствени прийоми, които използва при правенето на ястията. Не случайно тепаняки готвенето често е наричано тепаняки шоу. Най – често готвачите си служат с различни трикове при боравене с ножа. Не е изключено докато приготвя храната шеф готвачът да разкаже виц или да попее.

Какво има на тепаняки масата?

Всяка маса за тепаняки има предварително обособени места за сядане, на които са поставени чиния или плато, салфетка, клечки и често чаша. Всеки посетител заема своето място на масата и изчаква приемането на поръчките от шеф готвача. Допълнителни поръчки от менюто като супа и напитки се поднася от сервитьорите в заведението.

Етикет на масата

Малко за етикета на тепаняки масата: Дори хората около масата да се познават, те трябва да спазват няколко важни неща при хранене. Едно от тях е разговорите да не бъдат на висок тон, а съвсем тихи. Хората които не се познават да бъдат любезни един към друг. Докато се гледа приготвянето на храната на другите гости не е прието да се задават въпроси относно техния избор на ястие, да се иска промяна на вече поръчаното или да се иска от друг гост са се опита неговото ястие. Не е добра идея един човек да се намесва в разговорите на други хора, особено ако не ги познава. Може да развали някое лично събитие като рожден ден или романтична вечеря.

Вижте и още интересни исторически факти за японската кухня