Тепаняки вкусотии у дома

Тепаняки вкусотииВсеки докоснал се до източната култура и особено кулинарните традиции на страните от Азия остава запленен завинаги. Начинът на смесване на подправки, месо и зеленчуци прави храната от Изтока изключително привлекателна. И макар едно от най – популярните ястия да е сушито, Тепаняки методът на готвене има много предимства. Един от главните плюсове на Тепаняки е запазването на всички хранителни качества на приготвяните продукти. Кулинарната техника Тепаняки се основава на печене, което е главната предпоставка месото, зеленчуците, оризът да останат напълно свежи и пълни с витамини и минерали.

Какво е необходимо за приготвянето на Тепаняки?

Ако обичате да готвите у дома и искате да опитате Тепаняки в домашни условия от първостепенно значение е да имате специална грил плоча. Готвенето по техниката Тепаняки гарантира вкусна, галеща небцето, сочна и апетитна храна. Ако обичате здравословна кухня може да се сдобиете с грил плоча за домашни услови (много по – малка като размери от истинската).

За да се докаже, че готвенето по Тепаняки техниката е много вкусно и наистина страшно полезно може да се започне с приготвяне на някакъв вид месно ястие с ориз или зеленчуци. Месото може да бъде всякакво, но за да се спазва източната традиция може да се заложи на типичните рибни и морски деликатеси. Добър опит може да се получи с приготване на пилешко, което е изключително полезно и приготвено по Тепаняки става неповторимо вкусно. Придобила световна популярност тази кулинарна техника позволява употребата и на свинско и телешко месо.

Изключително важно е месото да бъде много крехко и да се нареже на тънки ивички или парчета. Тънкото нарязване гарантира истински Тепаняки вкус за ястието.

Получаването на уникален вкус на месото за Тепаняки се дължи на нещо малко, но важно – маринатата. Преди да се постави месото на грил плочата е добре то да престои около час (може и малко повече) в марината. Обикновено се използва соев сос, но в зависимост от приготвяното месо може да сложи още една подправка типична за него.

Зеленчуците са другото нещо, без което неможе. За да станат вкусни и хрупкави е добре да бъдат нарязани на тънки ивички или на филийки по избор. Тепаняки зеленчуците трябва да бъдат леко докоснати от горещата плоча за да се получи само запичане.

Зеленчуковата гарнитура може да бъде всякаква – тиквички, картофи, патладжан, лук, чушки. Приготвянето заедно с месото на Тепаняки ястията смесва вкусовете по неповторим начин, така че да се получи ароматна феерия, която да отведе и най – претенциозните гастрономи в света на кулинарното съвършенство.