Тепаняки закуска у дома

teppanyakiТепанякито е уникален начин за приготвяне на храна, създаден в Япония, но бързо пренесен по целия свят. Всеки уважаващ себе си японски ресторант притежава поне една маса с тепаняки плоча. На тази арена майстор готвач създава вкусова композиция от месо, ориз, зеленчуци, яйца или каквото си е избрал клиентът от менюто. Тепаняки масите в ресторантите са не само за готвене. Те дават възможност на гостите да се насладят визуално на приготвянето на храната. Всеки майстор на тепаняки в ресторант прилага и различни запазени трикове, с които допълнително увлича посетителите в своето изкуство.

Идеален начин да зарадвате любимия човек или цялото семейство е да им поднесете вкусно тепаняки меню, приготвено у дома. Когато искате малката наслада от готвенето да се превърне в кулинарно изкушение може да опитате да сготвите тепаняки.

Семейна тепаняки закуска

Вкусна и топла тепаняки закуска за половинката гарантирано прави мързеливата събота сутрин любимо време само за вас двамата. Една приятна и вкусна рецепта, която се приготвя лесно, но същевременно е модерна и професионално изпипана. Превърнете обикновения сандвич в тепаняки изкуство!

Тепаняки домашен грил

Домашният тепаняки грил е първото нещо, с което започва приготвянето на рецептата. Защо точно тепаняки грил? Този вид кухненски грил, предназначен за домашна употреба се различава от останалите по една основна черта – при него се нагрява равномерно цялата повърхност на уреда. Домашните грилове за приготвяне на тепаняки са точно копие на професионалните, които се използват в ресторантите. Именно това е първата причина, която кара клиентите да ги избират. Малкият предназначен за дома грил за тепаняки гарантира равномерно изпичане на всички продукти на една и съща температура по цялата повърхност.

Какво е необходимо за тепаняки закуската? Сирене: чедър, швейцарско или ементал (може да се замени и с обикновен кашкавал), шунка, кисела краставичка, масло, сладка горчица (продава се в магазините) и хляб.  

За приготвянето на един тепаняки сандвич са необходими две филийки хляб. Всяка филийка се намазва със сладка горчица. Върху едната се поставя шунка, парчета сирене и нарязана на кръгчета кисела краставичка. Преди да се постави горната филийка с намазаната с горчица страна към краставичките може да се посоли с черен пипер. От двете външни страни филийките се  намазват с масло и се поставят върху предварително леко загретия тепаняки грил. Сандвичът се изпича от двете намазани с масло страни. Готов е, когато придобие златиста коричка.

Гарнирането на тепаняки сандвича е по желание – с кафе ако се приготвя за закуска или с бира, ако се приготвя за следобедно хапване. Приготвен по този начин тепаняки сандвича е максимално естествен, сиренето се разтапя вътре във филийките, запазват се всички качества на храната, а вкусът е неповторим.