История на тепаняки метода на готвене

ТепанякиЯпонската кухня крие много тайни и традиции. Една от тези традиции е техниката на гответе тепаняки. Почитателите на традиционната японска кухня знаят, че тази техника се практикува в истинските японски ресторанти и съвсем не е лесна.

Началото на тепаняки метода на гответе

Тепанякито е начин на приготвяне на храна върху нагорещена метална плоча. Важното в тази техника е приготвянето на храната пред очите на клиентите. Техниката се появява за първи път през 1945г. в ресторант от голяма верига. Първоначалната идея на тепанякито е приготвянето на типична за Запада храна като стек например по типичен за Япония начин. Самата дума тепаняки произлиза от две думи – „тепан“ – железен лист и „яки“ – грил. По този начин традиционният тепан се смесва с вкусовете на Запада и се получава една уникална вкусова феерия, която днес вече е популярна в целия свят.

Има още две версии за възникване на тепаняки техниката, но те са спорни и обвити в мистерия. Едната е, че първото тепаняки е приготвяно преди повече от 200 години от кулинари, опитващи се да сготвят месо и зеленчуци по едно и също време на малък грил. Другата версия е доста по  – близка от началото на 20-ти век, като да родно място на тепанякито се посочва японският пристанищен град Кобе.

Какво се готви на тепаняки

Популярните за Япония риби се готвят по тепаняки метода много по – рядко. В основата на тепаняки в много по – голяма степен са залегнали по нетрадиционни за този регион меса: говеждо и пилешко. Но също може да се приготвят миди, скариди, раци. При готвенето на тепаняки се използва соево олио – това е типичен за Изтока продукт, произвеждан от пресовани соеви зърна.

Типично за японския стил на приготвяне на тепаняки е използването на различни видове нудълси, тънко нарязано зеле и морски деликатеси.

Тепаняки кухнята се мести в Северна Америка

Тепаняки метода на готвене се премества в Северна Америка и по точно в САЩ през 1964г. Още след появата си в Япония, този метод на приготвяне на вкусни храни пред очите на клиентите придобива огромна популярност. Не само местни жители, но и много туристи искали да опитат тепаняки кухнята и така тя логично се озовала в САЩ. За първи път тепаняки се предлага в мегаполиса Ню Йорк, в първият ресторант на известна верига.

Същината на тепанякито

Сърцето на тепаняки метода на готвене е много елементарен и лесен. Но истинско тепаняки трудно може да се приготви у дома. От една страна, защото е трудно да се постигне максималната температура и равномерно нагряване на тепаняки масата. От друга – времето за приготвяне на продуктите. Основата обаче винаги е една – месо и зеленчуци или месо и ориз. Тънки резени от най – крехкото месо се смесват с фино нарязани зеленчуци или предварително подготвен ориз за да се получи уникална вкусова наслада.