Тепаняки в ресторант Edo Sushi & Teppanyaki в София

Тепаняки пиле у дома

Тепанякито безспорно заема своето почетно място в японската кухня и наред със сушито я популяризират по света. В ресторантите, предлагащи тепаняки, майсторите удивляват гостите си с прекрасни и изключителни вкусотии. Много от любителите на тепанякито посещават такива ресторанти и се наслаждават на неповторимия аромат и вкус. В много страни, включително и в България се продават специализирани грилове, които наподобяват плочата, използвана в японската кухня. Почитателите на тепанякито много често обичат да експериментират, приготвяйки някоя рецепта у дома с помощта на грил плоча. Една много вкусна рецепта за домашни условия е пилето. Особено благодатно за готвене на тепянаки грил е именно пилешкото месо. Най – простата причина е, че това месо е най – крехко и няма нужда от особено много готвене както при свинското и телешкото.
Настоящата рецепта е за пиле тепаняки със зеленчуци и е подходяща за четирима души – идеална за вечеря или обяд на семейството. Включено е и приготвяне на традиционния дип в който се потапят парчетата месо и зеленчуци.
Необходимите продукти за тепаняки пилето със зеленчуци са:
4 броя обезкостени пилешки гърди без кожа;
1 червена и 1 зелена чушка;
4 стръка зелен лук;
8 малки кочанчета царевица;
Около 150 гр. бобови кълнове;
1 супена лъжица сусамово олио;
4 супени лъжици соев сос;
4 супени лъжици Мирин – оризово вино;
1 супена лъжица прясно настърган корен от джинджифил.
Приготвяне на тепаняки пилето. Започва се с нарязването на пилешките гърди. Режат се под лек ъгъл на много тънки ивици с дебелина около половин сантиметър. Важно е да се спазва правилото на рязането на месото, тъй като на тепаняки грила се готви с малко мазнина и продуктите се пекат, но не с такава сила и температура както във фурна например.
Червената и зелената чушка се почистват от семките и се нарязват отново на тънки ивици. Лукът и коначетата царевица също се режат на тънко.
Зеленчуците и месото се поставят върху предварително загретият тепаняки грил, намазан с малко сусамово олио. Продуктите трябва да се готвят така, че да има пространство между тях и да се сготвят добре от всички страни. След като са готови се изваждат в подходяща чиния.
Дипът се приготвя като в купичка за сос се смесят миринът, соевият сос и джинджифила.
Време е за сервиране. За да има ястието не само добър вкус, но и да е наслада за очите на консумиращите го трябва да се направи и съответната подредба на чинията. Сервирането е добре да бъде в бяла квадратна чиния, за да изпъкнат всички цветове на тепаняки пилето със зеленчуци. При квадратната форма на съда в единия край се поставя малката бяла купичка с дип.
Разнообразни сосове за тепаняки ще намерите в блога.